Gospođica Marpl na RTS-u

Posle intrigantnih avantura Herkula Poaroa, na program RTS-a dolazi gospođica Marpl koja u najboljem stilu "kraljice krimića" rasvetljava misteriozne zločine. Svakog utorka i četvrtka od 27. januara na Prvom programu RTS-a, u 13.30.

Gospođica Marpl se uvek trudi da bude zainteresovana za ono što se drugim ljudima događa, mada ništa toliko ne pobuđuje njenu radoznalost kao iznenadna smrt, skandal, ucena, ubistvo...

Ranjeni čovek u crkvi, zakopano blago, fatalni pad s konja, leš i krojački metar, devojka kojoj je smeštena krađa, osumnjičeni sa bodežom... Svi slučajevi u kojima će zapanjujuća gospođica Marpl uživati.

Za razliku od Poaroa, koji je bio svetski čovek, gospođica Marpl nikuda nije mrdnula iz svog idiličnog seoceta Sent Meri Mid.

Džejn Marpl je drugi lik po značaju u romanima slavne spisateljice Agate Kristi, odmah posle Herkula Poaroa.

Leš u biblioteci

Ciklus, u okviru kojeg će biti prikazano 20 filmova (5 sezona po četiri epizode), uključujući poslednji serijal sniman 2010. godine, započinje filmom Leš u biblioteci etvrtak 27. januar 2011, RTS 1 u 13.30) koji je Agata Kristi napisala 1942. godine.

U ranim jutarnjim satima u biblioteci porodične kuće pronađen je leš mlade devojke koju niko ne poznaje.

Otkud ona tu, kako je došla u biblioteku i ko, uopšte, u toj kući želi njenu smrt, samo su neka od pitanja koja muče članove porodice.

Činjenice se, naizgled, ne daju povezati... bar dok se ne pojavi Džejn Marpl (Džeraldin Mekjuan) čije sumnje dovode do neočekivanih obrta.

Džejn Marpl je inače glavna junakinja u dvanaest romana i brojnim pripovetkama Agate Kristi.

Ubistvo u Vikarijatu

Avanture gospođice Marpl nastavljaju se filmom Ubistvo u Vikarijatu (Utorak 1. februar 2011, RTS 1 u 13.30). Film snimljen prema istoimenom romanu «kraljice krimića» Agate Kristi iz 1930. godine u kojoj je prvi put predstavila svoju junakinju Džejn Marpl.

U malom mestu Sveti Meri Mid niko nije bio omraženiji od lokalnog generala.

Čak je i mesni vikar, čija je reč bila zapovest, jednom prilikom rekao da bi njegova smrt dobro došla svim stanovnicima tog mesta.

I zločin kao da su prizvali. Beživotno telo generala pronalaze u radnoj sobi istog tog vikara.

Dve osobe priznaju zločin, međutim, njihove priče se međusobno bitno razlikuju. Šta je motiv i kako su počinili zločin, ostaje misterija.

Pošto istražitelji ne mogu da rasvetle ubistvo, stara usedelica, gospođica Marpl u tome vidi priliku da pokaže šta zna.

U 4.50 sa stanice Pedington

Gospođica Marpl nastavlja da rešava kontroverzne zločine i u trećem nastavku prve sezone U 4.50 sa stanice Pedington (Četvrtak 3. februar 2011, RTS 1 u 13.30).

Voz u 4.50 sa londonske stanice Pedington najviše je odgovarao starijoj gospođi Mekgilikadi.

Međutim, ono što je videla sa prozora svog vagona pretvorilo se u pravu moru.

Naime, u vozu koji je išao uporedo sa onim u kome se ona vozila dogodilo se ubistvo. Muškarac koji je bio njoj okrenut leđima davio je jednu ženu koja je potom umrla.

I dok gospođi Mekgilikadi niko nije verovao, jer leš nije pronađen, a policija bila ubeđena da je spavala, sanjala ili umislila, jedino je njena prijateljica, gospođica Marpl bespogovorno poverovala u priču i započela rešavanje zločina.

Film je snimljen prema istoimenom romanu spisateljice Agate Kristi koji je objavljen 1957. godine.

Gospođica Marpl obara rekorde

Autorka popularnih kriminalističkih romana Agate Kristi, čija su dela najprodavanija i najprevođenija na svetu, oborila je još jedan Ginisov rekord - njena knjiga Sve o gospođici Marpl najdeblja je knjiga na svetu.

Izdavačka kuća "Harper-Kolins" štampala je, za najveće ljubitelje Agate Kristi, posebno luksuzno izdanje u kojem se nalazi sve što je ona napisala o svojoj najpoznatijoj i najpopularnijoj junakinji, usedelici-detektivki, Džejn Marpl.

Sve o gospođici Marpl štampana je u jednoj knjizi, i u njoj se nalazi 12 romana i 27 pripovedaka. Knjiga je debela više od 30 santimetara i teška je više od osam kilograma.

Sa 4.032 stranica, knjiga je oborila svetski rekord i uz svaki od 500 primeraka ograničenog luksuznog izdanja dobija se Ginisov sertifikat.

U elegantne korice od crvene kože stala su 43 ubistva, 49 lažnih tragova, 143 ispijene šoljice čaja, sjajni predgovor Kejt Mos, autorke bestselera Lavirint i velike obožavateljke Agate Kristi.

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 10. maj 2011, 14:05)
anonymous [neregistrovani]

Gospodjica Marpl

Kada ce poceti repriza serije?

(utorak, 19. apr 2011, 13:53)
Sneža [neregistrovani]

Marpl <3 <3 <3

Kada će ponovo da bude gospodjica marpl?? Odgovorite mi! molim vas!! Što pre! :D

(subota, 12. feb 2011, 16:51)
anonymous [neregistrovani]

agata

kada pocinje emitovanje subotom posle podne

(sreda, 02. feb 2011, 20:04)
Nina [neregistrovani]

Prošle subote

nisam videla da ima repriza ...

(utorak, 01. feb 2011, 14:18)
anonymous [neregistrovani]

termini

Poštovani, hvala što ćete omogućiti gledanje ove serije i vikendom (za većinu nas to jedini prihvatljiv termin za gledanje), ali sada me zanima KADA će biti to drugo emitovanje? Hvala :)

(utorak, 01. feb 2011, 12:36)
anonymous [neregistrovani]

odgovor

Hvala!

(ponedeljak, 31. jan 2011, 17:43)
Ivan Karl [neregistrovani]

informacija o emitovanju

Poštovani gledaoci,

Razumemo vaše opravdane sugestije i znamo da ovaj termin ne mogu svi redovno da prate.

Ne brinite. Kompletan serijal Miss Marple, odnosno svih dvadeset filmova će u svom drugom emitovanju biti prikazivani subotom u 16 časova na I programu.

Ivan Karl

(petak, 28. jan 2011, 19:48)
anonymous [neregistrovani]

???!!!???

Потпуно ми је несхватљиво ЗАШТО сами себи смањујете гледаност и овако занимљиве филмове,за које је ѕаинтересован велики део публике,ставите у 13,30? Чија је то идеја, ко вам је циљна група-основци и пензионери? Штета ће бити, уколико не промените термин!!!

(četvrtak, 27. jan 2011, 19:27)
cica [neregistrovani]

Gospodjica Marpl

MOLIM VAS, da zbog velikog broja nas ljubitelja Agate Kristi koji smo u vreme emitovanja filmova na poslu, PROMENITE TERMIN EMITOVANJA ILI UVEDETE REPRIZU U VECERNJIM CASOVIMA! UNAPRED HVALA!

(četvrtak, 27. jan 2011, 17:53)
Bojana [neregistrovani]

Hvala vam

Puno vam hvala za ove filmove.Veliki sam obozavalac Engleskih filmova i serija,sto se tice termina i nije neki molim vas da reprize budu za vikend.
Mplim vas sto vise Engleskih filmova i serija.