Diznijev magični svet

Pirati sa Kariba

Trilogija o avanturama neustrašivog kapetana Džeka Speroua, tokom decembra, na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

U prvom delu Pirata sa Kariba, koji nosi naziv Prokletstvo crnog bisera (utorak, 14. decembar - RTS 1, 21.00), ćerku guvernera Svona (Džonatan Prajs), Elizabet (Kira Najtli), kidnapuje grupa pirata koju predvodi kapetan Barbosa (Džefri Raš).

Pirati je odvede na svoj brod "Crni biser", a Vil Tarner (Orlando Blum), mladić koji voli Elizabet bez obzira na to što je obećana drugome, kreće da je spase.

Međutim, to nije misija za jednog čoveka, pa Vil rado prihvata pomoć neustrašivog brodskog kapetana Džeka Speroua (Džoni Dep).

Njih dvojica kreću u potragu za "Crnim biserom", ali odmah na početku otkrivaju da Barbosa i njegovi asistenti nisu obični pirati.

Osuđeni na obitavanje između života i smrti, Barbosa i njegova posada izgledaju zastrašujuće.

Kada otkriju koji je jedini način da spasu Elizabet, Džek i Vil primorani su da krenu u trku sa vremenom i u bitku protiv njenih otimača da bi spasli tu damu. Režiju prvog dela Pirata sa Kariba potpisuje Gor Verbinski.

Film je inspirisan istoimenim tematskim zabavnim parkom u Diznilendu i premijera je održana upravo na toj lokaciji. To je i prvi film koji je svoju premijeru imao u Diznilendu.

Prvi Diznijev film zabranjen za najmlađe 

Interesantno je to da je prvi deo Pirata sa Kariba prvi Diznijev film koji je bio zabranjen za decu mlađu od 13 godina.

Vraćajući se sa noćnog snimanja na jednom od karipskih ostrva, brod u kome je bila Kira Najtli naišao je na greben i počeo da tone. Jedini putnici pored Najtlijeve bili su njena majka i kapetan. Ipak, zbog tog incidenta, ostale scene noćnog snimanja premeštene su sa lokacije u eksterijeru i završene u studiju.

Kapetan Džek, lik koji u filmu tumači Džoni Dep, trebalo bi da ima zlatne zube. Zbog toga je Džoni Dep ugradio implantate za potrebe snimanja. Ali izvršni producent Majkl Ajzner smatrao je da je to previše i zamolio ga je da ostavi samo nekoliko.

Džoni Dep je poznat po svojim tetovažama, ali za potrebe uloge Džeka Speroua, one su morale biti prekrivane korektorom.

Scenaristi Ted Eliot i Teri Rozio izjavili su u jednom intervjuu da su scenario napisali početkom devedesetih. Do scenarija je došao i Stiven Spilberg, koji je želeo da režira film u kome bi ulogu Džeka Speroua tumačio Bil Marej, Stiv Martin ili Robin Vilijams.

Majkl Kiton, Džim Keri i Kristofer Voken bili su u najužem izboru za ulogu kapetana Džeka Speroua, a Džad Lou, Juan Makgregor, Tobi Megvajer i Kristijan Bejl bili su u izboru za ulogu Vila Tarnera.

Pirati sa Kariba 2: Tajna škrinje

Posle avantura s Crnim biserom, kapetana Džeka Speruoa i njegovu posadu proganja Tajna škrinje (utorak, 21. decembar - RTS 1, 21.00).

Džoni Dep, prvi put u karijeri, ponavlja ulogu ekscentričnog kapetana Džeka Speroua, koji se opet nalazi u mreži nevolja iza kojih stoje natprirodne sile.

Iako se rešio prokletstva "Crnog bisera", Džekov život je u opasnosti, jer duguje opkladu Dejviju Džonsu (Bil Naji), vladaru okeanskih dubina i kapetanu zastrašujućeg broda "Leteći Holanđanin".

Ako Džek ne ispuni opkladu, snaći će ga prokletstvo večnog služenja zlom duhu Džonsu.

Vil Tarner (Orlando Blum) i Elizabet Svon (Kira Najtli) odlažu venčanje, da bi pomogli starom prijatelju.

Ne nadaju se brojnim preprekama: okršajima sa opakim morskim nemanima, neprijateljski nastrojenim ostvrljanima, proročicom Tijom Dalmom (Naomi Haris), pa čak i sa Vilovim davno izgubljenim ocem Butstrapom Bilom (Stelan Skarsgard).

U međuvremenu, bezobzirni lovac na pirate Lord Katler Beket kreće u potragu za škrinjom koja će mu omogućiti da kontroliše Dejvija Džonsa i za sva vremena uništi pirate sa Kariba.

Pirati sa Kariba 3: Na kraju sveta

Treći deo o pustolovinama kapetana Džeka Speroua (utorak, 28. decembar - RTS 1, 21.00) odvodi nas na kraj sveta, gde će se suočiti sa opakim gusarom Sao Fengom i morati da reši još mnogo drugih problema.

U najboljem maniru prethodnih delova, i film Pirati sa Kariba 2: Tajna škrinje ostavio je prostora za nastavak radnje. Zato se na početku najnovijih piratskih pustolovina junaci odmah nađu u nevolji.

Džek Sperou (Džoni Dep) je zarobljen, a njegovi saborci Elizabet Svon (Kira Najtli) i Vil Tarner (Orlando Blum) pokušavaju da ga spasu.

Nezavidna situacija u kojoj su se našli primorala ih je da sklope savez sa svojim dosadašnjim neprijateljem - kapetanom Barbosom (Džefri Raš).

Oni odlaze na putovanje preko Sedam mora, na kojima Dejvi Džons i ukleti brod "Leteći Holanđanin" šire strah, a usput se, pored nemirnih voda, moraju suočiti i sa izdajama i pobunama na sopstvenom brodu.

Njihov cilj je egzotični Singapur, gde moraju da se sukobe sa opasnim i prepredenim gusarom Sao Fengom (Čo Junfat). Uslediće bitka epskih razmera, u kojoj svako mora da izabere stranu, jer će ishod tog sukoba odrediti ne samo njihove živote, nego i budućnost i slobodu piratskog života.

Režiju sva tri dela Pirata sa Kariba potpisuje Gor Verbinski.

Neke scene nastale su tokom snimanja drugog nastavka Pirata sa Kariba, da glumci ne bi morali da se vraćaju na istu lokaciju. Zanimljiv podatak je da je snimanje filma počelo pre nego što je završen scenario.

Kit Ričard prihvatio je ulogu oca Džeka Speroua i čuvara piratskog koda. On je naveden kao jedan od najvažnijih uticaja na Depovo izvođenje Džeka Speroua, a uloga mu je nuđena još od početka snimanja prvog dela filma.

Lik Džeka Speroua ne pojavljuje se u prva 33 minuta filma.

Budžet za taj film iznosio je skoro trista miliona dolara.

Scenografija za Singapur sačinjena je od 40 zgrada koje su se nalazile u bazenu koji je bio dugačak 24 metra, širok 40 metara i dubok jedan metar. S obzirom na to da nema puno podataka o Singapuru iz XVIII veka, scenografija je bazirana na kineskim i maležanskim gradovima iz tog perioda, radeći u ekspresionističkom stilu.

Scena vodopada na kraju sveta snimana je na Nijagarinim vodopadima. Tokom snimanja filma, Džoni Dep je uvežbavao pevanje za ulogu Svinija Toda.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 01. apr 2011, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Pirati sa Kariba

Film je super...<3

(sreda, 29. dec 2010, 20:16)
M.Borkovac [neregistrovani]

Repriza

2 godine za redom gledam prvi i drugi deo i za treci ne stignem s posla, da li ima neka repriza treceg dela ili tako neshto.. Ako nema ubacite.. hha :)

(četvrtak, 23. dec 2010, 20:53)
Partizanovac [neregistrovani]

OK

Pirati sa kariba je najbolji film ikad vidjen. Moze i 4,5,6,7,8... deo

(četvrtak, 23. dec 2010, 18:34)
anonymous [neregistrovani]

jack sparrow

Moze i 4 deo ??? :D

(četvrtak, 23. dec 2010, 15:38)
Joca [neregistrovani]

Joca

Moze i 4 deo?

(četvrtak, 16. dec 2010, 01:01)
Aleksandra [neregistrovani]

NAPOKON

Zaista je divno sto se neko setio da nas obraduje ovom trilogijom ... HVALA !!!!!!

(sreda, 15. dec 2010, 21:32)
anonymous [neregistrovani]

SF

Svaka vam cast bas je super sto ste pustili ovakav SF film (jos bolje je sto je komedija ,supeeer) jos kad bi ste pustali jos ovakvih SF filmova bilo bi sjajno npw Gospodar prstenova(the lord of the rings)

(sreda, 15. dec 2010, 20:09)
anonymous [neregistrovani]

jack

jack!!!!

(sreda, 15. dec 2010, 14:56)
jelena95 [neregistrovani]

jack sparrow

e super je sto ste stavili pirate sa kariba,konacnoooooo neko da je pustio film....!haha lijepi johnny depp,i pustajte jos njegovih filmova...

(subota, 04. dec 2010, 18:56)
anonymous [neregistrovani]

Dzek Sperou!

Finish pred kraj godine... nije ni cudo sto je filmski program RTS-a najgledaniji u Srbiji!