Marko Milutinović, odgovorni urednik PGP-a

Više od 180.000 fonograma u arhivu je naše najveće blago.

Naša najveća muzička izdavačka kuća u Srbiji PGP godinama se suočavala sa velikim problemima, počev od piraterije pa sve do nerešenih odnosa sa matičnom kućom RTS-om. Otkako je na mesto odgovornog urednika došao Marko Milutinović, stvari su počele da se sređuju.

"Od decembra 2014, kada sam postavljen na mesto odgovornog urednika u PGP-u, pokušao sam dosta stvari da popravim, jer sam zatekao katastrofalnu situaciju. Od 2000. godine, bilo je svega nekoliko desetina objavljenih izdanja, što je za veliku nacionalnu izdavačku muzičku kuću zaista besmisleno. Ne bih se vraćao na dane krize, koja je bila prouzrokovana nerešenim odnosima nacionalne kuće RTS-a prema PGP-u, ali je to sada rešeno i PGP ponovo objavljuje različita muzička izdanja punom žestinom. Od 2014. objavili smo više od 170 izdanja, u koje uključujem rok i pop muziku, klasiku, dečju muziku, džez i folk muziku. Kao nacionalni diskograf imali smo obavezu da objavljujemo muziku svih žanrova, pa i dosta nekomercijalnih, ali vrednih izdanja koja se tiču naše baštine, kao na primer muzika Mokranjca, Hristića itd.

U proteklih par godina objavili smo značajne albume dečje muzike autora kao što su Ršumović ili pokojni Rambosek. U pop-rok sektoru imali smo dosta značajnih i komercijalnih izdanja od 'Nevernih beba', preko Lene Kovačević do 'Frajli', koje su zvanično prodale 10.000 primeraka (kompakt-diskova) i bile naš najprodavaniji CD. Bluz je bio zastupljen kroz izdanje 'Gitarologija' grupe 'Point blank'. U sektoru folk muzike bili su albumi Miroslava Ilića, Marinka Rokvića, Cakane i Branimira Đokića. Najprodavanije izdanje etno-muzike bila je Divna Ljubojević. Što se džeza tiče, bilo je tu izdanje povodom jubileja Džez orkestra RTS-a. Ono što je u PGP-u najdragocenije to je naša arhiva, u kojoj imamo preko 20.000 naslova, što je negde preko 180.000 numera. Ti fonogrami su naše blago za budućnost", kaže Marko Milutinović.

Dolaskom poznatog kompozitora Vlade Grajića na mesto direktora PGP-a, ova diskografska kuća dobila je nov zamah, a Milutinović sjajnu podršku.

"Od male garaže na Dorćolu sa dve prese pa do danas prošlo je 67 godina kako PGP postoji. Važno je da i mi generacijama koje dolaze ostavimo dobra muzička ostvarenja, kao što su to radili brojni odlični urednici PGP-a u prošlosti. Mi smo rizničari nacionalnog blaga i ljubomorno čuvamo našu muziku. Plan je da se sva naša izdanja digitalizuju u sledećoj dekadi. To je veliki posao koji je već započet. Drago mi je što je na mesto direktora nedavno postavljen Vlada Grajić, koga znam preko trideset godina, još od vremena kada sam bio urednik Trećeg kanala RTS-a. Uvek smo odlično sarađivali i sada mislim da će se ta saradnja još više učvrstiti. Uspeli smo da za kratko vreme objavimo nekoliko kapitalnih novih izdanja Zdravka Čolića, Momčila Bajagića Bajagu, muziku Dragoljuba Ilića Ilketa iz serije 'Nemanjići'. Uskoro izlazi novi album 'Galije'. Sa pravom podrškom RTS-a, mi ćemo vrlo brzo postati ponovo jedna od najsnažnijih izdavačkih kuća u regionu", kaže na kraju Marko Milutinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво