Muzički album "Izvorište" - oaza lepote i potvrda vrednosti

Akustičan i kamerni ambijent Atrijuma Narodnog muzeja u Beogradu bio je pravi izbor za promociju a kapela albuma "Izvorište", nove dragocene muzičke zbirke naše najpoznatije etno muzičarke Bilje Krstić i grupe "Bistrik".

Brojni prijatelji, kolege muzičari i poklonici etno zvuka koji prate ono što deset godina Krstićeva predano i sa posebnom merom prefinjenosti radi, došli su na predstavljanje albuma "Izvorište" u izdanju PGP RTS-a, na kome je 12 pesama u višeglasnom izvođenju Bilje Krstić i  „Bistrika".

Stilizovane tradicionalne pesme snimljene su bez učešća orkestra, nema instrumenata osim jednog, najsavršenijeg - ljudskog glasa. Tekstovi melodija su originalni zapisi, po karakteru se mogu svrstati u tri grupe: kosovske, moravske i istočno-srpske, a kosovske su najbrojnije.

Bilja Krstić : "Ovo je svojevrstan muzički bukvar, namenjen generacijama koje dolaze, da imaju odakle da uče- pesme su iz različitih krajeva Srbije, jedna iz Bugarske i Makedonije. Na ovom albumu je najvažnije što se prvi put tradicija obrađuje na ovaj način. To su pesme složene strukture sa tradicionalnom vokalnom tehnikom. Navikli smo više da slušamo u delima Mokranjca, to je naša mala zaostavština za generacije koje dolaze da imaju odakle da nauče"

Prema njenim rečima, sve pesme su u osnovi kompozicije etnomuzikologa Dimitrija Mikana Obradovića, koji je od osnivanja član „Bistrika". Tradicionalne pesme našeg podneblja, pesme nepoznatih stvaralaca koje su se prenosile sa kolena na koleno, čuvale vekovima do današnjih dana, koristio je kao citate, one su stilizovane, srpska tradicionalna muzika obavijena dahom našeg vremena.

Okupljenim predstavnicima medija i muzičarima, o albumu "Izvorište"govorili su Aleksandra Paladin- muzikolog i muzički urednik, dr Nenad Ljubinković- profesor narodne književnosti i etno muzikolog, Mikan Obradović- etno muzikolog, Peca Popović- muzički kritičar i Dragoljub Ilić-  muzikolog, komppozitor  i odgovorni urednik PGP RTS.

Naslov izdanja ni malo nije slučajan. Naprotiv, jedna reč- "Izvorište", oslikava ideje, težnje i ciljeve ovih umetnika.

"Izvorište", takođe, podseća i na značaj tradicionalne muzike, jer kako Bilja Krstić kaže "Izvor jeste mali, ali su zato obale široke".

Peca Popović, muzički kritičar: "Posle preslušanih 12 pesama sa albuma "Izvorište", slobodan sam da kažem da su Biljana i "Bistrik" izmešteni deo naše muzičke stvarnosti. Sada kada je ono što nazivamo etno muzika potrošena neukusom i kada su od narodne muzike pobegli i najpoznatiji narodnjaci, Bilja sa "Bistrikom" baveći se tradicionalnom umetnošću kako škola, mašta i moral obavezuju, tvori oazu lepote i utvrdu vrednosti".

"Velika hraborost je potrebna da bi se neko odlučio da izda ovakav disk na kome je jedini instrument ljudski glas. Ali kako je "Bistrik" bio i biće bistro izvorište ideje i rada Bilje Krstić, želim joj više ovakvkih sjajnih ostvarenja - rekao je Dragoljub Ilić, odgovorni urednik izdavačke kuće PGP RTS, pod čijim krovom je izašao i ovaj album.

Bilja Krstić i "Bistrik" su nas već navikli na lepotu naše tradicionalne muzike:

"Presrećna sam što sam negde na samom izvoru, a opet u ovom vremenu. Kako kažu, tradicija traje kroz vreme i na mladima je da je prenose dalje. Srećna sam što imam radionicu "Bistrik", za decu iz čitave Srbije i što imamo jedan divan program - istakla je Bilja Krstić koja se sa polaznicama svoje škole pevanja "Bistrik" izvela pesmu "Šta s' ono čuje na onoj strani".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво