nedelja, 21. sep 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > RTS > Evrosong

Evrosong

Austrija domaćin jubilarnog Evrosonga 2015

Končita Vurst je pesmom "Rise like a Phoenix" odnela ubedljivu pobedu na 59. Evrosongu, održanom  10. maja u prestonici Danske.

Austrija će zato po drugi put, za 47 godina takmičenja na Pesmi Evrovizije, biti domaćin jubilarnog, šezdesetog izdanja Evrosonga.

Pesma Evrovizije 2013. godine ostaće upamćena po relativno malom broju učesnika (37 zemalja), velikom trudu organizatora da glasanje žirija i publike na sve načine učine transparentnim za javnost, po odličnom televizijskom šou-programu koji su upriličili domaćini u Kopenhagenu a puno podataka za istorijat ovog takmičenja biće i o pobednici, Končiti Vurst (Tom Nojvirt) , koja čini se, baš nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Austrijska predstavnica dobila je od publike i žirija 290 poena,  "srebro" je osvojila Holandija sa 238 a "bronzanu medalju" Švedska, sa 218 poena.

Jedini predstavnici bivših jugoslovenskih republika, Sergej Ćetković iz Crne Gore i Tinkara Kovač iz Slovenije, završili su takmičenje na 19. (Crna Gora) odnosno na 25. mestu (Slovenija). Predstavnica Makedonije, Tijana Dapčević, takmičenje je završila u drugom polufinalu Evrosonga 2014, u Danskoj.

Austrijski javni medijski servis ORF je interno izabrao najpre predstavnicu, Končitu a potom i pesmu „Rise like a Phoenix" i to-  u konkurenciji među ponuđenih 100 pesama.

Autori pobedničke pesme 59. Evrosonga su su Čarli Mejson, Džoj Patulka, Ali Cukovski i Džulijan Mas. Končita Vurst je scenski lik kojeg je uobličio i stvorio Tom Nojvirt, 26-godišnji mladić koji nije uspeo kao pevač u svojoj običnoj pojavi.

Glasovima publike i žirija pesma „Rise like a Phoenix" osvojila je najviše glasova i prvo mesto i u Drugom polufinalu 59. Evrosonga.

Najuspešnijima na Pesmi Evrovizije u Danskoj, dodeljene su i tradicionalne nagrade

„Marcel Bezençon"- nagrada akreditovanih novinara, nagrada za najboljeg izvođača po mišljenju komentatora prenosa i nagrada za najbolju kompoziciju takmičenja za koju glasaju kompozitori koji su učestvovali. 

Laureati tri priznanja, koja se dodeljuju već dvanaest godina, su su dve zemlje koje su završile takmičenje na prva dva mesta na tabeli - Austrija (Končita Vurst- nagrada novinara) i Holandija: komentarori su glasali za holandske predstavnike kao najbolje izvođače (duo „The Common Linnets" ) a kompozitori su nagradu dali dali autorima holandske pesme "Calm after the stom" (JB Meijers, Ilse DeLange, Matthew Crosby, Rob Crosby, Jake Etheridge);

 

Naši predstavnici i autori ranijih godina takođe su dobijali pomenute nagrade - Željko Joksimović 2004. i 2006. za pesme "Lane moje" i "Lejla", Marija Šerifović 2007. godine za "Molitvu".

Austriji je ovo druga pobeda za gotovo pola veka takmičenja na Pesmi Evrovizije i najverovatnije je da će grad- domaćin ponovo biti Beč, kao i daleke 1967. godine.

Već nekoliko godina, organizatori najdugovečnijeg svetskog muzičkog takmičenja i najgledanijeg TV programa planete- Evropska radiodifuzna unija, vredno rade na osmišljavanju  što rezentativnijeg obeležavanja velikog jubileja Pesme Evrovizije, manifestacije koja je "zagazila" u sedmu deceniju trajanja.

Jubilarno, šezdeseto izdanje Pesme Evrovizije biće održano od 12. do 16. maja 2015. u Austriji

1