ponedeljak, 21. apr 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > RTS > Evrosong

Evrosong

Pesma Evrovizije 2014

 

Danski javni medijski servis i Evropska radiodifuzna unija doneli su odluku da se 59. izdanje "Pesme Evrovizije" održi u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu 6, 8. i 10. maja 2014. godine.


Predstavnica Danske, Emeli de Forest, pesmom "Samo suze" (Only teardrops) pridobila je simpatije evropske publike i žirija iz 39 država- učesnica prethodnog takmičenja koje je održano u švedskom gradu Malmeu.

Drugoplasirani je bio Azerbejdžan a treće mesto osvojila je predstavnica Ukrajina. Holandija je u Malmeu ostvarila do sada najbolji rezultat- deveto mesto,  još od takmičenja u Jerusalimu, pre 14 godina kada su bili osmi. Predstavnice Srbije, "Moje 3" pesmom Saše Miloševića Mareta "Ljubav je svuda", nisu osvojile dovoljan broj bodova za prolazak u finale takmičenja.

Pobedničku pesmu 58. Evrosonga komponovali su Lise Kable, Julija Fabrin Jakopsen i Tomas Stengord. Danskoj je ovo treća pobeda u istoriji učešća, posle 1963. i 2000. godine. Prvi put posle 1995. godine, samo jedan voditelj vodio je ceo TV šou  a ta uloga pripala je poznatoj švedskoj komičarki, Petri Mede. Iz "Grin ruma" javio se švedski pevač i trećeplasirani na Evrosongu 2011, Erik Sade.

Šampionski trofej Evrosonga, napravljen od detaljno islikanog punog providnog stakla, čiji je dizajner Ćel Engman i koji je prvi put ustanovljen i dodeljen pobedniku Pesme Evrovizije u Beogradu 2008, ovog puta je iz ruku Loren- pobednice iz 2012. godine otišao  mladoj Emeli de Forest.

Scenu za predstojeći Evrosong u Kopenhagenu dizajniraće poznati stručnjak Klaus Sir.

Prema novim pravilima, EBU će 1. maja 2014. (pre samog takmičenja), objaviti imena članova žirija svake zemlje učesnice.

1