Ciklus koncerata Radio Beograda 2 u Galeriji RTS-a

Gudači u galeriji: Kontrabas u prvom planu

Radio Beograd 2 svoj veliki jubilej, 60. rođendan, obeležava i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS-a - Gudači u galeriji. Na njima nastupaju neki od naših najistaknutijih solista i ansambala. Oni predstavljaju svu raznovrsnost i bogatstvo zvuka gudačkih instrumenata i izvode remek-dela domaće i svetske literature za gudače iz različitih epoha.

Гудачи у галерији: Контрабас у првом плану Гудачи у галерији: Контрабас у првом плану

U okviru četvrtog koncerta iz ciklusa Gudači u galeriji Radio Beograda 2, kontrabasista Ljubinko Lazić, sa gudačkim kvartetom Rocher, predstavlja program Kontrabas u prvom planu. Ovaj umetnik, pripadnik nove generacije svestranih muzičara, izvodi repertoar koji čine dela mnogih epoha, pravaca i žanrova - od baroka do modernih kompozicija posvećenih ovom instrumentu. Među njima su i dela izabrana za koncert koji će biti održan 26. decembra sa početkom u 19 časova.

Period klasicizma, najvažniji u razvoju kontrabasa, tokom koga je u Austriji nastalo mnogo solističkih i kamernih dela za najveći i najdublji gudački instrument, predstaviće Solo kvartet br. 3 za kontrabas, violinu, violu i violončelo Jozefa Hofmajstera i Romansa za kontrabas i gudački kvartet Johana Matijasa Špergera. Deo programa čini i stvaralaštvo najznačajnijeg autora muzike za kontrabas iz perioda romantizma - Đovanija Botezinija. Opus ovog italijanskog kompozitora, koji je i sam bio virtuoz na kontrabasu, osvetliće njegov aranžman poznate Arije iz Orkestarske svite br. 3 Johana Sebastijana Baha, kao i Koncert za kontrabas u ha-molu (u verziji sa gudačkim kvartetom).

Ljubinko Lazić (1979) vanredni profesor na Univerzitetu umetnosti u Nišu i solo kontrabasista Beogradske filharmonije, školovao se u Novom Sadu, Cetinju, Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu, u klasi Klausa Trumpfa, učestvovao je, kao solista i kamerni muzičar, na brojnim takmičenjima i festivalima širom sveta. Dostigao je najviši plasman na Internacionalnom takmičenju kontrabasista u Češkoj, laureat je Internacionalnog kamernog orkestra Palpiti u Holivudu, učesnik je festivala Šlezvig-Holštajn, festivala u Seulu, Lucernu, Stavangeru, Tango festivala u Buenos Ajresu. Nekoliko sezona proveo je u Ciriškoj operi i Virtemberškom kamernom orkestru, sa kojim i danas nastupa, a svirao je i u Bavarskom radio-orkestru, Sankt-Peterburškoj filharmoniji, Filharmoniji nacija Justusa Franca, Orkestru muzičke omladine Slovenije, Minhenskim simfoničarima, simfonijskim orkestrima iz Bad Rajhenhala, Pasaua, Augzburga i Vircburga. Kao član kvarteta kontrabasa Basiona Amoroza, osvojio je Evropsku nagradu za najbolji kvartet 2003. godine i nagradu Eho klasik 2014. godine.

Vrhunac kamernog muziciranja predstavljao je koncert u velikoj sali Karnegi hola u Njujorku. Kao solista je nastupao sa Beogradskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrima iz Minhena, Hajlbrona i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orkestrom iz Perma. Takođe je Nastupao je i sa poznatim muzičarima kao što su Plasido Domingo i Maksim Vengerov. Nižu i srednju muzičku školu za tamburu završio je u klasi profesorke Galine Subotin i tako  postao prvi diplomirani muzički umetnik na tamburi. Snimio je dvanaest diskova sa ansamblom Basiona Amoroza, trilogiju sa ansamblom Beltango, trio sa Nemanjom Bogunovićem,  kao i disk odabrane muzike za tamburu i klavir. Učestvovao je u stvaranju devedesetominutnog dokumentarnog filma o članovima kvarteta, imao je preko sedam stotina koncerata, brojne nastupe na radiju i televiziji.

Gudački kvartet Rocher deo je istoimene muzičke institucije koju danas, osim dua osnovanog 2008. godine, čine i bend i kamerni orkestar Rocher. Repertoar kvarteta čine mnogobrojna dela - od klasike, preko popularnih minijatura, do džez i evergrin standarda. Pored koncerata održanih u Beogradu (Centar Sava, Kolarčeva zadužbina, SKC, Svečana sala Skupštine grada), nastupali su na festivalima širom zemlje: SOMUS, Tisin cvet, Šidsko kulturno leto, Međunarodni festival klasične muzike Vrnjci, Nišvil. U inostranstvu su nastupali u: Čakovcu, Parizu, Ženevi, Moskvi, Dubaiju. Ostvarili su trajne snimke za RTS, kao i za lokalne radio i televizijske stanice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво