„Gudači u galeriji” - Ciklus koncerata Radio Beograda 2 u Galeriji RTS-a

„Slovenske vibracije” kvarteta TAJJ

Drugi koncert iz ciklusa "Gudači u galeriji " Radio Beograda 2 (sreda 24. oktobar u 19 časova), nosi naslov „Slovenske vibracije” i na njemu će svirati jedan od naših najboljih kamernih ansambala, gudački kvartet TAJJ iz Novog Sada koji čine: Aleksandra Krčmar Ćulibrk - I violina, Jovanka Mazalica – II violina, Jelena Filipović – viola i Timea Kalmar – violončelo. Ove umetnice će izvoditi program koji otkriva neiscrpne ekspresivne i zvučne mogućnosti gudačkog kvarteta zahvaljujući kojima je ova forma prerasla svoje klasične korene i okvire (Gudački kvartet br.2, nedovršeni, Sergeja Rahmanjinova, Gudački kvartet br. 4 u De-duru op.83 Dmitrija Šostakoviča i kompoziciju Pannonia Boundless Aleksandre Vrebalov).

„Словенске вибрације” квартета ТАЈЈ „Словенске вибрације” квартета ТАЈЈ

Gudački kvartet TAJJ je osnovan 1997. godine i u njemu su se okupile umetnice sličnog senzibiliteta, sa zajedničkom idejom da predstavljaju  „...staru i novu muziku na način blizak savremenom slušaocu, poštujući tradiciju, a ugrađujući ritam savremenog života"  (TAJJ). Uzori su im bili vrhunski ansambli svetske reputacije poput:  „Amadeus",  „Alban Berg",  „Bartok" ili  „Čilingiran" kvarteta, ali su tokom karijere razvile i postavile autentičan i prepoznatljiv izvođački  stil. Od samog početka neguju i standardni i savremeni repertoar, sa posebnim akcentom na delima domaćih autora. Mnoga od  njih su im i posvećena, jer je nadahnuto i izražajno muziciranje kvarteta TAJJ inspiracija za stvaranje brojnim kompozitorima.

Članice kvarteta TAJJ su apsolventi na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom profesora Ištvana Varge, na kojima se isključivo bave muzikom 20. i 21. veka.

Aleksandra Krčmar,  Jelena Filipović i Timea Kalmar su i  vanredni profesori na Katedri za kamernu muziku  Akademije umetnosti u Novom Sadu,  dok je Jovanka Mazalica vođa deonica drugih violina operskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta.  

Kvartet TAJJ redovno nastupa u Srbiji, ali ima i razvijenu međunarodnu karijeru. Gostovao je u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Danskoj, Švedskoj ... Sarađuje sa istaknutim solistima i do sada je snimio  9 kompakt diskova, samostalno ili u saradnji sa drugim muzičarima i ansamblima.

Radio Beograd 2 svoj jubilej, 60. rođendan, obeležava i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS-a, „Gudači u galeriji".  Na njemu nastupaju neki od naših najistaknutijih solista i ansambala izvodeći remek-dela domaće i svetske literature za gudače, različitih epoha. U novembru sledi koncert gudača „Sveti Đorđe" a u decembru će u Galeriji RTS nastupiti Ljubinko Lazić i kvartet Rocher.

Urednik programa i prenosa je Bojana Žižić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара