„Mocart na originalnim instrumentima" ansambla New Trinity Baroque

Radio Beograd 2 svoj veliki jubilej, 60. rođendan, obeležava i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS-a, „Gudači u galeriji". Na njemu će nastupiti neki od naših najistaknutijih solista i ansambala i predstaviti svu raznovrsnost i bogatstvo zvuka gudačkih instrumenata, izvodeći remek-dela domaće i svetske literature za gudače, različitih epoha. Ciklus otvara ansambl New Trinity Baroque 26.septembra, zatim nastupa gudački kvartet TAJJ, 24. oktobra, potom Gudači Svetog Đorđa 28. novembra, a završava se koncertom kontrabasiste Ljubinka Lazića i kvarteta Rocher 26. decembra.

„Моцарт на оригиналним инструментима" ансамбла New Trinity Baroque „Моцарт на оригиналним инструментима" ансамбла New Trinity Baroque

Prvi koncert iz ciklusa "Gudači u galeriji " Radio Beograda 2 u (u sreda 26. septembra u 19 časova), nosi naslov „Mocart na originalnim instrumentima" i retka je prilika da na nekom od domaćih podijuma uživo slušamo dela ovog velikana onako kako su verovatno zvučala u njegovo vreme. Na njemu će i prvi put kod nas biti izvedene tri od sedamnaest crkvenih sonata koliko ih je kompozitor napisao ( br.2, 3 i 4). Izvodiće ih članovi ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque, a na programu su i Mocartov Divertimento br. 1 u De-duru, K. 136/125a, kao i njegova Serenata Notturna u De-duru, K. 239.

Crkvene sonate Volfganga Amadeusa Mocarta su jednostavačni instrumentalni komadi namenjeni izvođenju tokom službe u Salcburškoj katedrali. Poznate i kao „Epistolarne sonate", nastale su u periodu između 1772. i 1780. godine, u vreme kada je kompozitor radio kod salcburškog nadbiskupa. Njihova kratka forma posledica je želje Mocartovog poslodavca da crkveni obred ne traje duže od tri četvrtine sata i iako nose naziv, „crkvene" gotovo da nemaju duhovni karakter. Sve osim prve komponovane su u brzom tempu. Pisane su za različite sastave ali u većini slučajeva su to kamerna dela za dve violine i baso kontinuo, najčešće sa orguljama, koje je u svoje vreme najverovatnije svirao sam Mocart.

Ansambl New Trinity Baroque je sastav specijalizovan za izvođenje muzike 17. i 18. veka. Osnovao ga je čembalista i dirigent Predrag Gosta 1998. godine u Londonu, a poslednjih godina njegovo sedište je bilo u Atlanti, u SAD. Okuplja muzičare iz različitih krajeva sveta i na istorijskim instrumentima izvodi instrumentalna i vokalno-instrumentalna dela od renesanse do klasicizma.

Ansambl ima zavidnu međunarodnu reputaciju i sarađivao je sa mnogim uglednim specijalistima za ranu muziku (Evelin Tab, Džon Holovej, Ilija Korol, Florijan Dojter, Stiven Divajn i drugi). Nastupao je u Velikoj Britaniji, Finskoj, Hrvatskoj, Švedskoj i SAD i gostovao na prestižnim festivalima (Piccolo Spoleto u Čarlstonu, Bostonski festival rane muziku, Festival rane muzike u Amherstu, Sastammala Gregoriana u Finskoj, Varaždinske barokne večeri, Korkyra Baroque u Hrvatskoj i Beogradski festival rane muzike). Redovno nastupa i u Srbiji gde je kroz učešće na Beogradskoj baroknoj akademiji i pri Novoj beogradskoj operi, realizovao više ekskluzivnih projekata, uključujući srpske premijere kapitalnih ostvarenja barokne epohe (opere: „Krunisanje Popeje" i „Orfej" Klaudija Monteverdija i „Orlando" Georga Fridriha Hendla).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи