Povelja za doprinos reportaži Vesku Butriću

Na festivalu „Interfer“ u konkurenciji od nekoliko stotina dela iz zemlje i inostranstva – novi uspeh serijala Likovna kolonija RTS.

Posle aprilskog Gran prija, na festivalu dokumentarnog filma Zlatna buklija, dokumentarna emisija „Naod" redakcije Baština i kulturna produkcija, osvojila je još jedno vredno priznanje. Žiri međunarodnog festivala reportaže "Interfer", na svečanoj dodeli nagrada u Beogradu, napravio je presedan i autoru emisije Vesku Butriću dodelio specijalnu nagradu za vanserijski kvalitet, potpuno odvojenu od svih ostalih priznanja - Povelju za naročiti doprinos reportaži.

U obrazloženju se navodi da je emisija pomerila granice reporterskog i dokumentarnog izraza, da su stil, osobenost i fascinantna zanatska realizacija odveli delo u visine koje zahtevaju posebno vrednovanje. Zato je Butriću, uz povelju, uručena i pobednička statua „Zlatna Nika". Žiri je posebno istikao doprinos ostalih članova ekipe: snimatelja Vaska Vasovića i montažera Marka Tisoveca.

Naod je crtač orlovske, planinske Crne Gore, one ispod samih vrhova Durmitora i Maganika. Paradoksalno je, on te planine i ne slika, ali one se jasno vide iz svakog njegovog lika, iz svake bore, svakog staračkog oka, iz te gomile oporih, mračnih gorštačkih glava... Crnogorci sa slika Naoda Zorića su realniji od stvarnih, živih Crnogoraca. Večito sa izmaglicom i grmljavinom oko glave, istovremeno sa mukom i depresijom u oku, snagom i ponosom na plećima... Kada govori o duhovnoj atmosferi tih dela i o sopstvenoj životnoj filozofiji, Zorić to čini podjednako dobro kao što slika. Oštro, neobično, živopisno i maestralno.

Emisija je snimana na planini Sinjajevini, na Biogradskom jezeru i u Kolašinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво