Održana od 12.05.2016 do 23.05.2016.

Rok muzej uživo

Institut za savremenu muziku i RTS predstavljaju manifestaciju pod nazivom ROK MUZEJ UŽIVO! u Galeriji RTS u Takovskoj 10 od 12. do 23. maja 2016. Premijerno biće izloženo više grupa autentičnih eksponata kao što su muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija aktera, omoti ploča, knjige i časopisi koji tretiraju rok kulturu. A onda, tokom ovogodišnje manifestacije Noć muzeja u subotu 21. maja izložba u Galeriji RTS-a će „oživeti“!

Рок музеј уживо Рок музеј уживо
Nema tog poklonika rok muzike koji ne shvata da suštinu cele priče prestavljaju njeni kreativci - kao muzičari, kompozitori, snimatelji, kritičari, likovni i video umetnici ili promoteri. U „Noći muzeja“ koja se ove godine odigrava 21. maja posetioci izložbe će postati pubilka koja će moći da se u Galeriji RTS uživo sretne i razgovara sa autentičnim stvaraocima rock istorije, odnosno da upozna njene heroje kao što su Vladimir Janković Džet, Kornelije Bata Kovač, Branko Marušić Čutura, Dušan Duda Bezuha, Dejan Cukić, Saša Ranđelović Ranđa, Nikola Čuturilo, Aleksandar Lokner i mnogi drugi.

Da rokenrol ne vredi ni pet para bez žive svirke, Rok muzej će pokazati besplatnim koncertom koji će biti održan 21. maja na platou ispred glavnog ulaza u Televiziju i Dečijeg kulturnog centra, sa početkom od 19 časova. Dvočasovni koncert  zamišljen je kao omaž domaćim i stranim umetnicima koji su odlučujuće uticali na domaće rok autore i izvođače. 

Projekat “Rok muzej“  nastao je tokom 2015. godine u okviru Instituta za savremenu muziku, na inicijativu Miroslava Cvetkovića, Branimira Loknera, Srđana Stojanovića i grupe profesionalaca i entuzijasta iz sveta roka. Ideja vodilja bila je da se sačuva od zaborava i promoviše autentična rok kultura sa ovih prostora, koja je bila dominatni način izražavanja i života generacija šedesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina XX veka.

Institut za savremenu muziku kao nevladina i neprofitna organizacija daje toj ideji jedan ozbiljan ton i naučnu metodologiju. Svi dosadašnji napori slične vrste da se od zaborava sačuva i dokumentuje rok kultura bili su pojedinačnog karaktera i bez sistematičnosti. Sama činjenica da sa naglašenim entuzijazmom uspostavljanje Rook muzeja podržava veliki broj aktera istorije, kao i ljubitelja muzike u Srbiji opravdava postojanje Instituta za savremenu muziku kao „krovne“ organizacije koja treba da artikuliše, usmerava i promoviše ovu ideju.

Cilj je da se stalno prikupljaju i izlažu artefakti,  publicistička građa, izdaju knjige, audio i video materijali – i to kroz organizuju događaja širom Srbije. Za početak, Institut namerava da istorijat rok muzike prati i dokumentuje kroz aktivnosti na teritoriji Srbije. Ali pošto je po prirodi rok kultura kosmopolitska, to znači da ne mogu biti izostavljeni autori iz zemalja bivše SFRJ čije je delovanje bilo u značajnoj meri vezano za Srbiju - kako po brojnosti publike i koncerata koju su imali, tako i po diskografskoj aktivnosti.

Pre nego što Rok muzej dobije stalne prostorije i resurse za svoj rad, što je planirano da se desi u toku 2016. godine, opredeljenje je da se misija muzeja stalno promoviše kroz tematske izložbe artefakta u raznim gradovima zemlje. Premijerno predstavljanje Rok muzeja bilo je oktobra 2015. godine u izložbenom prostoru  “Centra za ravnotežu” u Savamali, da bi se akcija nastavila izložbom „Rok muzika se sluša i gleda“ u suorganizaciji Beograda 202, koja je bila otvorena od februara do aprila 2016. godine u holovima i izložbenom prostoru Radio Beograda. Uz prateći muzički program izložbe će dalje gostovati tokom juna 2016. u Nišu i Kragujevcu, dok je Novi Sad već „upisan“ za kraj avgusta i početak septembra u umetničkoj galeriji „Izba“. Inače, stalno traje akcija prikupljanja eksponata i građe za Rok  muzej.

Ovde možete pogledati / preuzeti katalog izložbe

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво