Održava se od 19.05.2016 do 22.06.2016.

Likovna kolonija "Zlatibor" 2015

Na tradicionalnoj umetničkoj koloniji koju Radio-televizija Srbije organizuje već 19 godina prošle godine na Zlatiboru stvarali su: Milan Miletić, Vladimir Dunjić, Radule Bošković, Velimir Karavelić, Nikola Koka Jovanović, Vesna Knežević, Radomir Knežević i Šemsa Gavrankapetanović. Njihovi radovi u zajedničkoj postavci biće izloženi u Galeriji Radio-televizije Srbije do 22. juna.

Ликовна колонија "Златибор" 2015 Ликовна колонија "Златибор" 2015
Osnivanjem RTS-ove Likovne kolonije na Zlatiboru u poslednjoj deceniji XX veka umetnicima je pružena mogućnost da se inspirišu, druže, razmenjuju iskustva, odmaraju se i stvaraju u pitomom zlatiborskom okruženju. Za razliku od iskustava u drugim kolonijama dobili su jedinstvenu priliku da im se opus i razmišljanja o umetničkom stvaranju zabeleže kamerom i trajno čuvaju u dokumentaciji RTS-a kao audio-video monografije. U Likovnim kolonijama RTS-a od 1997. godine svake godine učestvuje desetak uglednih imena srpske umetnosti, od doajena do potvrđenih pripadnika srednjih i mlađih generacija. Do sada je svoj doprinos radu Likovne kolonije dalo više od 200 umetnika.
 
Zadatak nacionalne televizije nije samo da registruje kulturna zbivanja, nego i da ih inicira i kreira. Kontuiniranim višegodišnjim radom entuzijasta, pojedinaca zaposlenih u RTS-u, pre gotovo dve decenije nastala je prvo Likovna kolonija na Zlatiboru, iz nje je nastala vredna zbirka umetničkih dela RTS-a i, kao kruna svih napora na polju prepoznavanja značaja i pravilnog vrednovanja umetničkih, a pre svega likovnih ostvarenja, oformljena je Galerija RTS-a u reprezentativnom prostoru zgrade RTS-a u Takovskoj 10. Galerija RTS danas funkcioniše kao priznata i prepoznata institucija u kulturnom životu Srbije i u velikom sistemu Javnog medijskog servisa kome doprinosi i bez sumnje služi na čast i ponos.
 
Učesnici Likovne kolonije -Zlatibor 2016:
Nikola Koka JANKOVIĆ - Rođen je 1926. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1950. u klasi profesora Lojza Dolinara i Sretena Stojanovića. Postdiplomske studije kod profesora Sretena Stojanovića završio 1952. Prvi put izlagao na V izložbi Udruženja likovnih umetnika Srbije 1947. Član ULUS-a postao je 1951, član grupe „ Samostalni” 1951, „ Beogradske grupe” 1959. i „ Lade” 1965. godine. Imao je jedanaest samostalnih izložbi – u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Kruševcu, Despotovcu, Berlinu i Klajnzasenu (Nemačka). Učestvovao je i na grupnim izložbama u inostranstvu, među kojima su: Jugoslovenska skulptura i plastika u  Budimpešti (1965), Jugoslovenska izložba tapiserije i sitne plastike u Bukureštu (1966), Jugoslovenska skulptura u Madurodamu (Holandija), Savremena jugoslovenska  skulptura u Londonu (1970), i na izložbama FIDEM-a u Pragu i Bratislavi (1969), Budimpešti (1994) i Nojšatelu (1996). U svome radu je obuhvatio sve oblasti skulpture – portret, spomeničku skulpturu, sitnu plastiku, plakete i medalje. Dobitnik je mnogih nagrada, najviše za brojne spomenike. Redovni  je profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (od 1991. u penziji) i redovni član SANU.
Vladimir DUNjIĆ- Rođen je u Čačku 1957. Diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Mladena Srbinovića, 1981. Radove je predstavljao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovao u domaćim i međunarodnim kolonijama i radionicama. Dela mu se nalaze u mnogim muzejima. Dobitnik je više nagrada. Član je ULUS-a od 1982. godine. Živi i radi u Beogradu.
Milan MILETIĆ-Rođen je 1950. godine u Lapovu. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića. Član je ULUS-a. Od 1974. godine radove je predstavljao na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu: Beograd, Niš, Novi Sad, Zagreb, Sarajevo, Sombor, Lapovo, Lazarevac, Gospić, Zadar, Rijeka, Tuzla, Aranđelovac, Kragujevac, Bijeljina, Dubrovnik, Split, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica, Bihać, Osijek, Zenica, Leskovac, Skoplje, Priboj, Prijepolje, Oplenac, Zrenjanin, Užice, Podgorica, Požarevac, Smederevo, Pirot, Sofija, Varšava, Krakov, Helsinki, Ženeva, Toledo, Tel Aviv, Toronto, Salcburg, Pariz...Radi kao slobodni umetnik.
Radule BOŠKOVIĆ - Rođen je 1954. godine u Novom Sadu. Diplomirao 1978. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu,  odsek grafika (prof. Branislav Makeš), grafika knjige (prof. Bogdan Kršić)  i slikarstvo (prof. Miodrag Vujačić Mirski). Član je ULUS-a, „"Art direktor kluba Srbije" i udruženja umetnika Petrovaradina „Likovni krug“. Bavi se slikarstvom, grafikom, scenografijom i grafičkim oblikovanjem. Osnivač je studija za grafičko oblikovanje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, radio kao umetnički direktor marketinga, a od 2006. godine je rukovodilac Promo centra Srpskog narodnog pozorišta. Od 2003. do 2006. bio je direktor Kulturnog centra Novog Sada. Učestvovao na više od sto kolektivnih izložbi iz oblasti slikarstva, grafike i grafičkog oblikovanja; priredio više od pedeset samostalnih izložbi: Maribor, Skoplje, Sombor, Novi Sad, Kragujevac, Budimpešta, Pariz, Tivat, Zagreb...  Dobitnik je brojnih nagrada.
Velimir KARAVELIĆ- Rođen je 1952. u Budisavcima kod Peći. Osnovne studije završio 1977. na Akademiji umetnosti u Prištini, u klasi profesora Svetomira Arsića Basare. Magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1998. Član je ULUS-a od 1982. Izlagao je grupno i samostalno u Prištini, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Kumanovu, Skoplju, , Požegi, Arilju, Kosjeriću, Užicu, Priboju, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Donjem Milanovcu, Čačku, Vršcu, Kosovskoj Mitrovici, Prijepolju... Samostalne izložbe: Požega 1981, Kosjerić 1981, Arilje 1985, Priboj 1995, Galerija „Kolarac“ u Beogradu 2000, Galerija ULUS-a 2004, Galerija „Božidarac“ u Beogradu 2001, Galerija 73 2013, Galerija RTS 2014, Manastir Mileševa 2014/2015, Prijepolje, Žagubica, Užice... Dobitnik je brojnih nagrada, posebno za spomeničku skulpturu. Mnoge su mu skulpture izvedene u prostoru po našim gradovima i u regionu. Živi i radi u Beogradu.
Šemsa GAVRANKAPETANOVIĆ - Rođena je 1945. godine u Sarajevu. Diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1968. u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije završila na istoj akademiji, u klasi profesora Stojana Ćelića. Radila kao kustos zbirke umetničkih dela saveznih organa u Saveznom izvršnom veću od 1972. do 1992. Priredila pedesetak samostalnih izložbi i učestvovala na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada. Radovi na ovoj izložbi pripadaju ciklusu “Slike od papira“. Rađeni su od novinskog papira uz upotrebu piljevine od drveta, konaca i žica. Nastali su između 2012. i 2015.
Vesna KNEŽEVIĆ- Rođena je u Beogradu 1959. godine. Diplomirala 1983. na Fakultetu likovnih umetnosti u  Beogradu, gde je i magistrirala 1985. Član ULUS-a od 1984. Kao dobitnik nagrade „Moša Pijade“ bila na stručnom usavršavanju u Parizu. Samostalni umetnik do 1997. godine, od kada počinje da radi kao asistent na FLU. Trenutno na doktorskim studijama i u zvanju vanrednog profesora na FLU u Beoradu. Učestvovala na preko dve stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Tokio, London, Nju Meksiko, Moskva, Pariz).  Imala preko trideset samostalnih izložbi.  Dobitnik je brojnih nagrada.  Učesnik u svojstvu mentora u radionicama murala u okviru akcije Karakterom protiv nasilja, organizacije Letnje škole UU iz Beograda, proslave jubileja FDU, u radionicama murala u Prokopu, pod pokroviteljstvom grada i gradskog arhitekte, u kojima je ostvareno oko četrdeset murala.
Radomir KNEŽEVIĆ - Rođen je 1957. godine u Kikindi. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983. u klasi profesora Radenka Miševića i docenta Čedomira Vasića. Postdiplomske studije završio kod profesora Momčila Antonovića. Član je ULUS -a od 1985. Izlagao samostalno četrdeset puta, učestvovao i na brojnim grupnim izložbama po evropskim zemljama, Srednjoj i Južnoj Americi i Japanu. Izlagao crteže, slike, objekte, instalacije, slikao murale. Dobitnik je brojnih nagrada. Dela mu se nalaze u više privatnih i javnih zbirki. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво