Održana od 4.04. do 10.05.2013.

Likovna kolonija "Zlatibor" 2012

Umetnička ostvarenja nastala tokom petnaeste Likovne kolonije RTS-a, održane na Zlatiboru u maju 2012. godine, biće predstavljena u Galeriji RTS-a od 4. aprila do 10. maja 2013.

U sazivu prošlogodišnje Likovne kolonije RTS-a stvaralo je 10 umetnika: slikari Jovan Rakidžić, Zoran Grebenarović, Javor RašajskiBlagoje Dimić, Mila Gvardiol, Maša Đuričić-Džudžević, Nikola Žigon i Nebojša Đuranović te vajari Jelena Kršić i Dragan Radenović.

Od 1997. godine Likovna kolonija RTS-a svake godine okupi desetak uglednih imena srpske umetnosti, od doajena do afirmisanih pripadnika srednjih i mlađih generacija. Do sada je doprinos radu Likovne kolonije dalo više od 200 umetnika.

Kolonija RTS-a na Zlatiboru je događaj koji traje i koji utiče na razvoj likovnog života u Srbiji. Specifična je po tome što njeno težište čini produkcija temeljne elektronske, TV monografije svakog pojedinačnog umetnika. Svojevrsna sinteza stvaralaštva svakog učesnika kolonije jeste njegova lična TV monografija koja se u određenom programskom ritmu tokom godine emituje na RTS-u. Do sada je realizovano oko 120 TV monografija.

Jedna od najboljih serija RTS-a nastala je kao plod teorijskih razmišljanja o suštini televizijskog kadra i televizijskog načina mišljenja. Otkrivanjem prirode umetničkog dela otkrivala se i priroda samog medija koji ostvaruje samosvojni spoj vizuelnog i informativnog.

Osnivanjem Likovne kolonije RTS-a na Zlatiboru u poslednjoj deceniji XX veka umetnicima je pružena mogućnost da se inspirišu, druže, razmenjuju iskustva, odmaraju se i stvaraju u pitomom zlatiborskom okruženju. Od njihovih radova nastala je zapažena kolekcija slika, skulptura, grafika i fotografija u fundusu Galerije RTS-a.

Ostvarenja nastala u koloniji ostaju u fundusu Galerije RTS-a, koji trenutno čini više od 300 dela naših renomiranih umetnika.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe.

Svečanost povodom otvaranja izložbe upriličena je u četvrtak, 4. aprila 2013, u 19 časova.