Galerija RTS, do 8. novembra 2019.

Fernando Francis: Prošireni vidici

Izložba fotografija australijskog novinara Fernanda Francisa predstavlja odabrana dela koja je snimio tokom poslednje decenije.

Tokom svoje skoro četiri decenije duge novinarske karijere Fernando je svoje tekstove obogaćivao svojom fotografijom i bavio se i fotoreportažom. Objavljivao je u različitim publikacijama u mnogim zemljama sveta, od Evrope preko Bliskog istoka do Australije. Njegov fotografski opus uključuje i impozantnu publikaciju Glimpses of the UAE o arhitekturi i urbanom okruženju Ujedinjenih arapskih emirata gde je službovao, kao i korpus fotografija sa njegovih putovanja od kojih su neke izložene ovde. Mesta koja su ovde predstavljena (urbanim) pejzažom, florom i faunom uključuju predele Australije, Ujedinjenih arapskih emirata i Omana, Francuske, Britanije i Srbije. Pojedinačne fotografije predstavljaju njegov pogled na mesta, ljude i dešavanja. Snimljene su u prolazu, pri susretu sa životom oko sebe, u trenutku kada prepoznaje određenu zanimljivost, fotografiše je i predstavlja publici. Njegova dela kod posmatrača izazivaju radoznalost, iznenađenje i prepoznavanje bez obzira na to da li je predmet fotografije svima poznat ili ne.

Ovaj korpus fotografija može da se posmatra kao konstelacija slika ljudskog univerzuma u svoj njihovoj raznolikosti. On takođe može da se posmatra kao zbir logički grupisanih celina među kojima se izdvajaju dela koja beleže arhitekturu i arhitektonske elemente različitih podneblja, ona koja beleže neočekivani biljni i životinjski svet stranih, i poznatih, predela, ona koja predstavljaju portrete, i dela koja beleže raspoloženje i atmosferu.

Verovatno najupečatljivije fotografije ovog korpusa su one koje isključivo beleže raspoloženje i atmosferu i koje bi zbog svog misaonog kvaliteta uslovno mogle da se nazovu apstraktnim ili kontemplativnim, a koje su istovremeno bogate dubokom osećajnošću. To su dela koja predstavljaju usamljeno ostrvo, širinu pustinje čije se peščane dine stalno menjaju, nestaju i ponovo stvaraju, letnje veče nad Beogradom ili veličanstvenost gromadne planine Rtanj.

Ovaj korpus fotografija Fernanda Francisa je i svojevrsni likovni kabinet retkosti, nepoznatih ili bliskih, koje svejedno doživljavamo kao nove i dragocene. Time i sam čin posmatranja ovih dela postaje dragocen i redak trenutak.

Dr Zoja Bojić

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво