Održava se od 27. juna do 27. jula 2019.

Bogić Risimović Risim - slikarstvo po meri čoveka

Bogić Risimović Risim pripada prvim generacijama mladih slikara koji su početkom pedesetih godina prošlog veka u uzavreloj atmosferi opšteg društvenog, ekonomskog i kulturnog poleta učestvovali u stvaranju nove umetničke scene, razvijajući se i sazrevajući uporedo sa pojedinim oblicima posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva. Izložbu u Galeriji RTS čini izbor od četrdesetak slika i crteža koji sledi ključne faze u razvoju Risimove slike i slikarstva, predočava stvaralačka uverenja, ali i dileme ove po mnogo čemu osobene umetničke ličnosti. Galerija je otvorena svakog dana od 10 do 20 časova, subotom do 16 časova.

Богић Рисимовић Рисим - сликарство по мери човека Богић Рисимовић Рисим - сликарство по мери човека

Tokom tri i po decenije stvaralačkog rada prošao je osoben i celovit razvojni put u kojem je zavičaj bio ishodište i nepresušna ikonografska potka u stvaranju čistog jezičkog prostora i put ka integralnom umetničkom delu univerzalnog značenja.

Sudbinska vezanost za boju započela je u ranom detinjstvu u živopisnom okruženju bojadžijske radnje njegovog oca, što je u Risimovoj svesti utkalo živu kolorističku matricu i u mnogome odredilo njegovo slikarsko biće. Stvaralaštvo je počeo slikama prožetih duhom, etikom i estetikom krajputaša i nadgrobnih seoskih spomenika Dragačeva, a potom, preko slika setnih, tajanstvenih prostora stvarne i imaginarne gradske atmosfere ispunjenih simbolikom prolaznosti, otuđenosti i usamljenosti savremenog čoveka, stigao do predstave univerzalnog i metafizičkog zavičaja, do slika čistog poetskog doživljaja, kojima je definisao svoj filozofski i egzistencijalni stav.

Risim je rođen u Čačku 1926. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1949. godine u klasi profesora Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna. Izlagao je na preko dvadeset samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva uspešno se bavio filmskom scenografijom za filmove Puriše Đorđevića, ilustracijama u dnevnim novinama, listovima, časopisima i knjigama, pisao poeziju i tekstove o umetnosti.

Predavao je na Katedri crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnost i kulturu, među kojima su Politikina nagrada, 1958, „Zlatna arena" za scenografiju filma „Biciklisti" Puriše Đorđevića, 1970, Nagrada grada Čačka, 1972, Specijalna nagrada na Trećem internacionalnom prolećnom salonu u Lozani 1981, Oktobarska nagrada grada Beograda, 1984. Umro je 1986. godine u Beogradu.

Nekoliko godina po Risimovoj smrti porodica je Skupštini opštine Čačak poklonila 40 slika, preko 400 crteža, skica, ilustracija, literarnu zaostavštinu i arhivsku građu, sa namerom da to bude osnova za umetnikov legat. Stručni poslovi su povereni Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović" koja je već posedovala 16 Risimovih slika, što uz novooformljenu Spomen-zbirku Bogića Risimovića Risima omogućava dosta dobar pregled njegovog stvaralaštva. Za potrebe čuvanja i izlaganja zbirke rekonstruisana je stara kuća u Gospodar Jovanovoj 11, koja se kao izložbeni prostor Galerija Risim, koristi i za druge programske sadržaje Galerije.

Izložbu u Galeriji RTS čini izbor od četrdesetak slika i crteža koji sledi ključne faze u razvoju Risimove slike i slikarstva, predočava stvaralačka uverenja, ali i dileme ove po mnogo čemu osobene umetničke ličnosti. Izložbu prate širi izvodi iz studije Lazara Trifunovića „Od nostalgije za zavičajem do čistog poetskog doživljaja", koja i danas ima veliki značaj kao jedno od najutemeljenijih i najpotpunijih tumačenja Risimovog umetničkog dela.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво