Održava se od 9. maja do 9. juna

Željko Tonšić - "Iznad života i smrti"

Nadahnut renesansom i biblijskim motivima, kao i simbolizmom i umetnošću prerafaelita, Željko Tonšić (1954-2014) bio je jedan od retkih posvećenika suštinskog u umetnosti. Ta beskrajna predanost iskonskoj lepoti i samom činu stvaranja, okosnica je posthumne retrospektivne izložbe jednog od najboljih evropskih slikara magijskog neosimbolizma i fantastike, koja je pred posetiocima u Galeriji RTS.

Жељко Тоншић - "Изнад живота и смрти" Жељко Тоншић - "Изнад живота и смрти"

Postavka je retka prilika da se na jednom mestu vide dela ovog umetnika, nedovoljno poznatog srpskoj javnosti, koji je, kroz čitav svoj složeni slikarski opus, od realnog ka nebeskom - težio paradigmi idealne žene koja u sebi poseduje antičku, renesansnu i biblijsku lepotu. Lepotu, kao jedan od neobjašnjivih pojmova, koju posmatrač može samo da oseti i da joj se divi.

U tehničkom pogledu, iako se ovaj umetnik najviše oslanjao na Van Ajkovo slikarstvo, vešto je spajao domete tog vremena i srednjeg veka u sopstveni simbolizam, a neverovatnu pažnju posvećivao je detaljima, tako da slike izgledaju poput fotografija.

Kroz sva predstavljena dela ovaj izraziti portretista se vraća preciznosti, često zaboravljenoj u srpskoj umetnosti kraja 20. i početka 21. veka. Snažnog, minucioznog crteža i skladnog kolorita, naizgled realistična i akcentovane personalnosti - ona prenose priču prepunu značenja.

Nestvarne žene naglašenih dlanova, čija draž i savršenstvo nije samo u figuri već i u tajnama koje nose - prate golubice kao obeležje svetog duha, krinovi kao odraz čistote i posebnosti, bele rade kao simboli topline i radosti i biseri kao nosioci ženskog, ali i univerzalnog. Njegove gracije - često pod velovima, s turbanima, renesansnim kapama i cvećem ili biserjem u kosi, poseduju čulnost koja nije banalna, već metafizička.

Materijalizacija dragog kamenja, koja je čest pratilac, ili uokviruje lica tih ženskih bića, takođe pokazuje neslućene tehničke mogućnosti Željka Tonšića. Na nekim od slika, te nedokučive lepotice imaju krila koja su znamenje duhovnosti i onog nedostižnog, čemu teži svaki čovek.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара