Održava se od 28. marta do 21. aprila 2019.

Nemir duhovnih proziraja Slavoljuba Slave Bogojevića

Poslednja reprezentativna izložba dela ovog vrsnog a zaboravljenog umetnika održana je 2007. u Beogradu, dok izložba u Galeriji RTS predstavlja gotovo 50 radova Slave Bogojevića među kojima desetinu prvi put u javnosti. Autor Zdravko Vučinić odabrao je mahom radove iz teže dostupnih privatnih kolekcija, većinom ulja na platnu.

Немир духовних прозираја Славољуба Славе Богојевића Немир духовних прозираја Славољуба Славе Богојевића

Slikarska putanja Slavoljuba - Slave Bogojevića (1922-1978.) je bila složena, isprekidana, na mahove neizvesna. Okušao se u različitim temama, raznolikim stilskim usmerenjima i tehnikama. Na početku prihvaćen poetski realizam nastojao je da zanemari, odajući prednost potezima širih a uopštenih površina, vidnih u Aktu dečaka i Suncokretima, izlaganoj i hvaljenoj, Devojčici s lutkom... Uspostavljena, plava boja čednosti i mrki ton strepnje, postali su simbol znatnog dela radova.

Bliži koloristički istančanom skladu Nedeljka Gvozdenovića, nego plahovitoj ekspresiji Zore Petrović (kod kojih je okončao studije), Bogojević se utapao u tradiciju beogradskog slikarstva. Ubrzo je postao član Jedanaestorice i novosadske grupe Šestorica. Vremenom je brzo širio tematski krug. Uspešno se doticao portreta i mrtve prirode, veduta, potom, pejzaža, manastira, motiva iz religije, mitologije i po nekog cveća.

U portretima je ispoljio setno raspoloženje, dok je u drugom delu slika, nešto snažnijim potezima, nastojao da dosegne dramatičniju atmosferu. Zalazio je i u polje iluzija i snova, u domen fantastičnih i simboličkih vizija. Crteže, kojih se tada doticao, odlikuju laka i lepršava saglasja. Površinu je grebao iglom i nožem, ostavljajući tokove zagonetnih, tananih zapisa.

Manje je poznato da je Slava i pisao stihove. Verovao je da se može ukinuti granica između poteza četkom i traga perom, zapravo, razdelnica između boje i reči. To uverenje je nastojao da upriliči zbirkom stihova nazvanom, Od - Do. Nakon toga je 1971. u Galeriji Grafičkog kolektiva, priredio izložbu ravničarskih predela na staklu, što je trajala jedan dan, od podne do ponoći, koju je Stevan Raičković propratio stihovima:

"I sav svet je jedna slika, naopaka, 

Ti donosiš zrno sjaja iz svog mraka."

Slava Bogojević je slikao brzo, svakog trenutka, sem u krizama kroz koje je prolazio. Sve što je radio i uradio, može se smatrati produktom htenja i potrebe da štogod kaže o svetu kojim je prošao, čijim se izazovima predavao bez ostatka.

Predan duhovnoj konstanti autonomnog kazivanja, živeo je boemski. Tako je umro. Nezapaženo. Kao nepoznat.

Biografija: 

1922. Rođen u Nišu
1936. Kao grafičar i ilustrator sarađuje u listu Mika Miš
1939. Jedan od najmlađih jugoslovenskih pilota i padobranaca
1942. Nemci ga odvode na prinudni rad u Borski rudnik
1943. Radi u slikarskoj radionici Narodnog pozorišta u Beogradu, kod Jovana Bijelića
1951. Završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu kod Nedeljka Gvozdenovića i Zore Petrović
1952. Služi vojni rok u Kumanovu
1955. Boravi u Parizu
1956. Objavljuje ilustracije u Invlidskom listu
1957. Sa Slobodanom Markovićem putuje i slika po Vojvodini
1969. Izdao knjigu pesama "Od-do"
1970. Postaje član Lade
1976. Živi i stvara u Atini
1978. Umire u Beogradu

Ovde možete pogledati/preuzeti liflet izložbe 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво