Održava se od 12. do 22. decembra 2017.

19. Bijenale keramike Beograd

Posetioci Galerije RTS će i ove godine imati jedinstvenu priliku da uživaju u kreativnim i maštovito izrađenim radovima naših umetnika, od kojih je nemali broj njih već zauzeo visoko mesto na savremenoj svetskoj sceni unikatne umetničke keramike.

19. Бијенале керамике Београд 19. Бијенале керамике Београд

Devetnaesto Bijenale keramike se kao i predhodnih nekoliko godina održava u Galeriji Radio - televizije Srbije, u prostoru u kome jasno dolaze do izražaja kvalitet, svežina i ekspresivnost svih eksponata i gde je lako sagledati celu postavku od preko pedeset radova. U vreme kada se umetnička udruženja i asocijacije,kulturne institucije, organizatori različitih umetničkih festivala i manifestacija bore za opstanak svojih programa u novonastalim tržišnim uslovima na umetničkoj sceni, Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS uspela je da očuva i uspešno organizuje tradicionalnu izložbu Bijenale keramike Beograd.

Bijenale keramike Beograd je manifestacija koja se održava skoro četiri decenije i jedna je od retkih izložbi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) koja je opstala sa svojom prvobitnom koncepcijom ,na kojoj se predstavljaju umetnici svih generacija, različitih autorskih rukopisa, sa radovima nastalim u predhodne dve godine. Pojedine radove je publika imala priliku da vidi na samostalnim i kolektivnim postavkama koje organizuje ULUPUDS u svojim galerijama ( Galerija SINGIDUNUM i Mala galerija ULUPUDS ) i drugim izložbenim prostorima.

Savet 19. Bijenala keramike Beograd se kao organizator veoma ponosi što će i ove godine postavka biti skup različitih kreativnih ,uspešno realizovanih ideja i rešenja .Pored monumentalnih kompozicija, zidnih,podnih i prostornih instalacija, podjednako važno mesto na ovogodišnjoj postavci zauzimaju keramoskulpture ( figuracija, geometrijska i lirska apstrakcija ) , dekorativne forme i posudna keramika. Osnovni materijal - keramika (kamenina, porcelan, majolika,terakota... ) je na pojedinim eksponatima oplemenjen i nekim drugim materijalima ( staklo, metal, drvo, pesak,žica, kamen...). Svi radovi su besprekorno tehnički izvedeni, a visoko razvijena tehnologija i tehničke mogućnosi savremenog doba su omogućile nekim autorima da njihovi radovi budu sinteza keramike i novih, modernih medija ( štampa, led rasveta... )

Heterogenost ove izložbe je baza na kojoj se temelji Bijenale keramike, a inventivnost, svežina ideja, pozitivna stvaralačka energija, entuzijazam , sloboda umetničkog izražavanja, istraživački duh, kreativnost i mašta doprinose da svi radovi čine jednu jedinsvenu impresivnu celinu. Pripreme za jubilarno 20. Bijenale keramike će krenuti već početkom naredne godine, jer organizatori žele da Jubilarna izložba bude najobimnija postavka i da se pored najnovijih ostvarenja nadju i nagradjeni radovi sa predhodnih izložbi, da izložba dobije međunarodni karakter i da se što više ova grana primenjene umetnosti približi publici putem edukativnih predavanja, interaktivnih radionica, prezentacija...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи