Izložba se održava od 13. jula do 3. septembra 2017.

Nino Mustika: Dijalog sa licem

Nino Mustika samorodna je pojava u savremenom svetskom slikarstvu i skulpturi. U pitanju je umetnik mladalačkog zamaha, heterogenog opusa i apartnih zamisli, sposoban da kreira iz više različitih registara. Već nekoliko decenija ovaj umetnik deluje u evropskom i svetskom umetničkom krugu kao slikar i vajar. Na početku svog umetničkog bavljenja Mustika je trasirao realnost onoga što želi da ostvari u domenu slikarstva, grafike i skulpture i sada je pred nama tek jedan mali deo njegovog umetničkog bavljenja - trideset radova realizovanih u digitalnoj grafici i jedna skulptura koje posetioci Galerije RTS mogu da pogledaju do 3. septembra.

Нино Мустика: Дијалог са лицем Нино Мустика: Дијалог са лицем

Slike velikog formata Nina Mustike, prožete idealima tehno-umetnosti i haosom modernog tehnološkog i digitalnog sveta, nastaju iz vrelog sretnog trenutka, iz strasti gestualne naglosti. Te slike su svojevrsna energetska polja na kojima sve vrvi od fantazmagoričnih oblika. Ovaj umetnik slika više nagonski nego metodički i spekulativno. Mustikino slikarstvo je više impulsivno nego razložno. Ono je okrenuto unutrašnjem svetu koji je sam po sebi neuhvatljiv jer je podređen instinktu. Otuda njegova slika na kojoj se odbacuju sve aluzije na predmetni svet nastaje kroz silovita emotivna pražnjenja. Otuda ona zrači snagom nečeg nesvesnog i nepredvidljivog.

Mustika razlaže, raslojava i razvaljuje volumene. A zatim, on se uvek iznova kreće ka novim metamorfozama i likovnim horizontima. U digitalnom okruženju savremene kulture Mustika nam je ponudio jedan novi pristup fenomenu vizuelnosti. On svoja velika lica u gros-planu postavlja u okruženje novovekovne slike sveta. Mustika ponovo svraća pažnju na trajnu aktuelnost prisustva lica u vizuelnim umetnostima i nasuprot formalizmu Klementa Grinberga, oca modernističkog formalizma, suštinski reahbilituje i inovira fenomen rasparčavanja tradicionalnog portreta i telesnosti kao nešto nezaobilazno u domenu vizuelne sfere.

Rešavanje problema lica kao zgusnute forme vremena jedan je od najvažnijih problema u likovnoj umetnosti dvadesetog veka. Prisetimo se samo kako su Kazimir Maljevič i Aleksej fon Javljenski činili suštinske pomake u razumevanju i tretiranju ljudskog lica. Nino Mustika drugačije čita ljudsko lice od većine svojih savremenika. Siloviti, eruptivni lični dah ocrtava profil slikarskog bavljenja ovog umetnika, kod koga je sve podređeno potrebama eks-presije. Unutrašnja struktura Mustikine umetnosti je, dakle, do srži ekspresionistička. Na Mustikinim digitalnim grafikama davnašnji ideal mimezisa doveden je u pitanje. On ljudsko lice sagledava kao vrtlog, smatrajući da oblik može jedino i nastati iz vrtloga, iz prvobitnog haosa.

Mustikini portreti nas uzbuđuju jakom dramskom oprugom,  ezoteričnom oštromunošću i lepom gestičkom ponesenošću. Njegovi portreti destabilizuju posmatračevu percepciju, dekonstruišu je, ili preciznije rečeno naša percepcija je napadnuta i pozvana na konfrontaciju. Mustiku zanima mimika kao forma komunikacije, pri čemu se ljudsko lice shvata izričito kao medij. Ovaj umetnik priziva unutrašnje, a ne faktografsko lice, lice kao osvešteni prostor ljudskosti.

Paradoksalno, uprkos snažnoj ekspresivnosti i razmahnutom potezu koji je zapravo duševni proces, na digitalnom polju Nina Mustike sve je stilski čisto i jasno definisano. Ovaj umetnik otkrio je jednu novu, do sada neviđenu realnost ljudskog lica i njegovog kadriranja u digitalnom polju. On je time proširio polje vizuelnog iskustva i omogućio svojim licima da započnu dijalog sa nepoznatim.

Radovi izloženi u Galeriji RTS urađeni u tehnici digitalne grafike se tako prirodno zaobljavaju u jednu organsku celinu, da tvore uzbudljiv film o neiscrpnosti izraza ljudskog lica.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe           

 

Tekst u katalogu: Dragan Jovanović Danilov

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи