Održava se od 16.05.2017 do 04.06.2017.

Mediala: Nekad i sad

Šest decenija od osnivanja i prvih zajedničkih izložbi jedne od najuticajnijih umetničkih grupa na ovim prostorima, Mediale, izložbom "Mediala: Nekad i sad" - uticaji koje je grupa ostavila na savremeno likovno stvaralaštvo, autorke Biljana Jotić i Maja Živanović u Galeriji RTS predstavljaju dela jezgra grupe i dela umetnika koji su inspiraciju u stvaralaštvu pronašli u temeljima Mediale.

Медиала: Некад и сад Медиала: Некад и сад

Postavka nastoji da pozove na generacijsku komunikaciju i kontinuitet u stravaralaštvu, podstaknut uticajima grupe Mediala, pokretačke i originalne snage. Pored  zrelih radova prepoznatljivih i upečatljivih autora, članova grupe Mediala koji su svojim delima ostavili neizbrisiv trag u kulturnom nasleđu na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi umetnika savremenika u čijim je delima prepoznatljivo likovno nasleđe medialnog duha  metafizike, vanvremenskog i jedinstvene fantastike.  Jedinstvenost prostora  u kome će se izložba realizovati podstakla je autorke projekta da uvrste video radove na kojima su razgovori sa članovima grupe Medila, vredno arhivirani, a sve u cilju poziva na približavanje komunikacije mlađim generacijama kojima je ovaj način sabiranja informacija bliži. Vizuelnim i video sadržajem izložba ciljano poziva mlađe likovne i druge generacije da se upoznaju sa ovim delom kulturnog nasleđa.

Obimnom izložbom  objedinjeni  su radovi samog jezgra jednog od najautentičnijih umetničkih pokreta na ovim prostorima, umetničke grupe "Mediala", koju su činili Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Milovan Vidak, Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Milić od Mačve, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Miodrag Dado Đurić, Ljubomir Ljuba Popović, Uroš Tošković i Milan Popović, ali i pojedinačna dela iz opusa odabranih savremenih likovnih umetnika: Mihajla Đokovića Tikala, Željka Tonšića, Željka Đurovića,  Dragoslava Živkovića, Zorana Velimanovića, Vladimira Dunjića, Milana Tucovića, Predraga Peđe Miloševića, Katarine Zarić, Saše Marjanovića, Vuka Račića, Slavka Krunića, Marka Tubića, Damjana Kovačevića, Nemanje Mata Đorđevića, Kristine Pirković, Vladimira Lalića, Đerđi Ačaji, Luke Radojevića, Vojislava Radovanovića i Tijane Kojić - uz napomenu da uticaji "Mediale" mogu da se prepoznaju ne samo kod ovih, selektovanih savremenih umetnika, već i kod niza drugih, koji zbog ograničenosti prostora nisu mogli  da budu zastupljeni na ovoj postavci. Izraz svakog od ovih savremenih stvaralaca ponaosob proizilazi iz činjenice da pomeranje granica aktuelnog stvaralaštva ima svoje uporište u "Mediali".

Stare vrednosti, a nove vizuelnosti - tako bi mogla da se nazove tematska celina na postavci. Pored afirmisanih savremenih likovnih umetnika predstaviće se i mlade generacije  koje tek dolaze, a koje stasavaju istražujući i stvarajući autentične rukopise, sopstvene mitologije, a čija je osnova medialno slikarstvo. Predstavljena likovna dela razlikuju se po odabiru tema, tehnikama, formatima i koloritu, a ono što je zajednički imenitelj je kontinuitet likovnih ideja koje su zastupali osnivači Mediale, divljenje prema starim majstorima istorije umetnosti,  ali i uticajima Moderne. Njihovo slikarstvo je jedna velika mistična, odnosno imaginarna lavirintska avantura u kojoj  je sve moguće - sve je metavremensko. Oni su slikari onog univerzalnog, večnog - s jasnom vizijom šta žele da postignu i sa izraženim smislom  za svetlost i boje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво