Održava se od 24. 11. do 26. 11. 2016.

Izložba slika i fotografija za pomoć Košarkaškom klubu „Ikar“ u radu sa decom sa posebnim potrebama

Posle šest godina rada se decom sa posebnim potrebama, Košarkaški klub „Ikar“ iz Gornjeg Milanovca odlučio je da prikupi humanitarnu pomoć za njih. To će uraditi kroz izložbu fotografija i umetničkih dela renomiranih umetnika. Izložba je nazvana „Pružimo im ruku“ ili „Rad i radost u košarci“, a zainteresovani mogu da je vide u Galeriji RTS-a, od 24. do 27. novembra.

Изложба слика и фотографија за помоћ Кошаркашком клубу „Икар“ у раду са децом са посебним потребама  Изложба слика и фотографија за помоћ Кошаркашком клубу „Икар“ у раду са децом са посебним потребама

Klub „Ikar“ radi sa zdravom decom, ali je jedini u Srbiji, možda i u Evropi, koji radi i sa decom ometenom u razvoju. Zahvaljujući međusobnom druženju i specifičnom radu sa stručnjacima raznih profila, klub se izdvaja od ostalih sličnih svojom metodikom rada. Tim povodom je izdata i zapažena knjiga „Metodika treniranja dece sa posebnim potrebama“. Već šest godina, sa 28 mališana koji kroz život ne mogu sami radi pet trenera: Milica Stojković, psiholog, Aleksandra Topalović, pedagog, Minka Maksimović, fizioterapeut, Dimitrije Dmitrović i Predrag Begenišić, košarkaški treneri. Program u oblasti sporta, gde je košarka sredstvo a ne cilj, podržali su Ministarstvo omladine i sporta, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje BU, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Prateći rad kluba, fotograf Saša Savović napravio je obilje fotografija koje će biti na izložbi, zajedno sa nekoliko radova dece iz kluba na temu „Kako vidim svog trenera“. Inicijativom renomiranog umetnika Nebojše Savovića, nekoliko eminentnih umetnika poklonilo je svoja dela, slike i skulpture, koje će ovom prilikom biti izložene i čijom će se kasnije prodajom omogućiti poboljšanje uslova rada kluba. Među radovima koji su poklonjeni klubu, a koje će javnost imati priliku da vidi u Galeriji RTS-a tokom trodnevne postavke, jesu radovi Milana Tucovića, Vasilija Dolovačkog, Bisenije Tereščenko, Dragana Jovanovića, Milana Miletića, Aleksandra M. Lukića, Ljubomira Lackovića, Nebojše Savovića NES-a.

Samo je u filmovanoj bajci o „kišnom čoveku“ moguća ideja o velikodušnom proviđenju koje ono što oduzme na jednoj, nadoknadi na drugoj strani. Stvarnost je, nažalost, drugačija, lišena sentimentalnosti i saosećanja. Iako baviti se decom sa posebnim potrebama, sa mališanima koji kroz život ne mogu bez pomoći drugih, zahteva upravo to: ljubav, razumevanje, poznavanje i posvećenost – samo su iskonsko iskustvo i poštovanje drugačijeg u tradiciji ovog podneblja, želju da se pomogne, uobličili u gotovo poetsku mudrost izraz: božja deca.

 Ovde možete pogledati / preuzeti katalog izložbe

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи