Održava se od 18.08.2016 do 03.09.2016.

Duhovni kod Ukrajine

„Duhovni kod Ukrajine“ je izložba velikih „pisanki“ odnosno Uskršnjih jaja koja predstavlja deo izložbe iz godišnjeg festivala pisanki u Ukrajini.

Духовни код Украјине Духовни код Украјине

Ukrajinski festival pisanki je tradicionalni godišnji događaj, koji ima poseban značaj za ukrajinski narod, neguje i širi ukrajinsku kulturu i narodne običaje. Na primeru crtanja pisanki ovaj festival razvija narodnu umetnost i širi tradiciju crtanja pisanki ne samo u Ukrajini, nego i daleko van njenih granica, objašnjava, šta u stvari znači pisanka za Ukrajince.

Svake godine na festivalu se prikazuje nešto novo. Godine 2012. u Ukrajini je uspostavljen rekord  Ukrajine – najveća količina pisanki (28 000) i najveća pisanka u istoriji Ukrajine (visina oko 4 metara). Zanimljivo je da su učesnici izložbe ne samo najpoznatiji umetnici Ukrajine, nego i obični građani koji se bave crtanjem pisanki kao hobijem. Dvadeset velikih pisanki iz poslednje izložbe su stigle u Srbiju. Između njih se nalaze i 4 pisanke koje su ušle u deset pobednika na ovogodišnjem festivalu.

Svaka od pisanki je autorski dizajn i autorski rad. Na njima su obrađene različite teme, počev od slika iz tradicionalnih ukrajinskih bajki, ukrajinskog narodnog veza sve do svemirskih i vanzemaljskih biljaka kao i modernih tehnika crtanja i farbanja.

Cilj ove izložbe je da se Srbiji otvori prozor u istoriju a i savremenu tradiciju ukrajinskog naroda, i da se podstakne želja da srpski građani dođu u Ukrajinu i lično dožive sve njene lepote i čarolije.

Izložba u Galeriji RTS-a je sastavni deo  Turističkog festivala „U gostima kod Ukrajinaca“, koji se održava od 18.08 do 03.09 u Beogradu.

Šta zapravo znači  pisanka za ukrajince?

Za ukrajince je jaje – duša naroda. Pisanka, kako u Ukrajini zovu uskršnje jaje, je jedna od drevnih formi narodnog crtanja, simbol proleća, sunca, povratka prirode u njihov život. Odavno se jaje smatralo simbolom rođenja novog života i nastavka roda.

Jaje se oslikavalo različitim simbolima koju su se pretvorili u ornamente. Tako je postao običaj da se crtaju jaja. Crtanje jajeta u ukrajinskoj kulturi ima drevnu istoriju. Najstarije pisanke su bile od keramike i datiraju od perioda Kijevske Rusi. U istorijskim izvorima postoje pismene informacije o crtanju na sirovim jajima. U predhrišćanskom dobu pisanka je imala ulogu čuvara. Ta tradicionalna funkcija kao i drevni ornament su sačuvani i do dan danas: trouglovi, spirale, trirogovi – sve su to znaci koji i do sada imaju svoje sakralno značenje.

2013. godine u Lavovu arheolozi su našli pisanku na guščijem jajetu. Na njoj je oslikan simbol „už“. Pisanka je stara 500 godina, očigledno je napravljena u kozačko doba.  Na kraju 19. i na početku 20. veka crtanje pisanki je bilo prisutno na čitavoj teritoriji Ukrajine, ali čim je došla sovjetska vlast, pisanke su proglašene zabranjenima pošto su se smatrali crkvenim atributom.

Povratak tradicije crtanja pisanki na teritoriju Zapadne Ukrajine počeo je 1960-1970. godine. Pisanke su počeli da prodaju na pijacama, prave suvenire od njih, pojavile su se pisanke od drveta i keramike. Proglašenje nezavisnosti Ukrajine je dalo novi impuls povratku narodnih tradicija, umetnosti, zanata ukrajinskog naroda. U mreži narodnih tradicija značajno mesto zauzima i pisanka koja je sad dobila i drugi značaj – simbola rođenja nove Ukrajinske države, simbola sreće, radosti i života. Godine 1987. u gradu Kolomija u Karpatima otvoren je prvi u Ukrajini muzej pisanki.

Crtanje pisanki

Prema tradiciji Ukrajinci su crtali pisanke počev od druge polovine Uskršnjeg posta, a najviše su ih pravili u četvrtak i petak pred Uskrs. Verovali su da će pisanka biti lepa samo ako tokom njenog oslikavanja slikar u kući bude sam. Malo ko zna da su se pisanke pravila u manastirima. Na njima su se crtale različiti religijski motivi. Za Uskrs pisanke i „krašanke“ su nosili u crkvu na osvećenje, a posle se one koristile za ukras u kući, uskršnjim igrama ili kao čuvari kuće.

Simbolički značaj pisanke sastoji se od dva dela:

1)  značaja samog jajeta koje sadrži osnovu za moguće rođenje novog života;

2) značaja simboličkih znakova koji se crtaju na jajetu.

Pisanke, za razliku od „krašanki“ (farbanih jaja, kakva se prave u Srbiji, recimo), se ne jedu, pošto su oni čuvari. Poklonjene pisanke se čuvaju u kući na počasnom mestu sve do sledećeg Uskrsa.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво