Održana od 11.02. do 11.03.2009.

Veljko Stanojević, u duhu idealizovane realnosti

Izložba srpskog slikara Veljka Stanojevića u Galeriji RTS-a. Postavka obuhvata 33 slike koje datiraju iz treće decenije 20. veka.

Izložba slika veoma značajnog i nedovoljno istraženog srpskog slikara Veljka Stanojevića   obuhvata 33 dela (portreti, autoportret, pejsaži, vedute, aktovi, enterijeri, itd.)  - nekoliko je ustupljeno iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, a većina je iz privatnih kolekcija.

Najveći broj izloženih slika datira iz treće decenije 20. veka. Autor postavke i teksta u katalogu je istoričar umetnosti Stanislav Živković.

Živković je prilikom otvaranja  istakao da je Veljko Stanojević jedan od naših najvećih bardova koji su učestvovali i izgrađivanju modernog izraza u srpskom slikarstvu.

"Kroz više od pedeset godina umetničke aktivnosti, prošao je i doživeo sve njegove faze: kao radoznali početnik, zatim kao zreo umetnik i borac za savremeno, i kao pomalo zamoren posmatrač koji je propustio arenu mlađima i ratobornijima", rekao je Živković.

Veljko Stanojević je rođen u 1892. godine u Beogradu, gde je 1914. godine završio Umetničko-zanatsku školu, kod profesora Ljubomira Ivanovića i Marka Murata. Od 1920. do 1922. godine studirao je slikarstvo u Parizu, gde je živeo do 1930. godine.

Jedan je od osnivača grupe "Oblik". Prvi put je samostalno izlagao 1922. godine u Beogradu, a kasnije na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Jugoslaviji, Evropi i Americi. Umro je u Beogradu 1967. godine.

Slikarstvo Veljka Stanojevića kretalo se u luku od naturalizma, preko "idealizovane realnosti", do povratka prirodi i naturalizmu.

Njegovo stvaralaštvo u duhu "idelizovane realnosti", koje je nastajalo 20-ih godina 20. veka, kritika smatra njegovim najautentičnijim stvaralačkim periodom, te se Veljko Stanojević svrstava u red naših najznačajnijih slikara treće decenije 20. veka.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe.