Читај ми!

Održana od 12.11. do 5.12.2009.

Čedomir Krstić - "Skrivena snaga"

U galeriji RTS-a izlagana su dela Čedomira Krstića, slikara visokog zanatskog umeća, profesora Fakulteta likovnih umetnosti, koji je radio u duhu poetskog realizma doživljavajući svoje stvaralaštvo kao unutrašnju borbu na putu ka smirenju. Kolekcija koja je nastala od 1968. do 1988. godine, čuva se u porodici i dobro reprezentuje kompletan umetnički opus.

Svako njegovo platno izražava ushićenje pred prirodom, čovekom i predmetom, i donosi atmosferu i neponovljiv zvuk naslikanog ambijenta. Posebno suptilno slikarsko tkanje nežno kao goblen, ogleda se na izložbi na dva predela, na portretima i temama iz ateljea.

Nalik svom profesoru, velikanu Nedeljku Gvozdenoviću, Krstić je izbegavao velike gestove, prejake boje, a negovao estetiku svetlih i tamnih masa i probranog tona. Plava do sive, sivo crvene, utišane sivkasto zelene.

"Česta su tumačenja Krstićevog slikarstva. Govori se da je to slikarstvo za neku nedeljnu meditaciju. Međutim, njegovo stvaralaštvo je jedna velika borba za egzistenciju slike, objašnjava slikarski pristup Čedomira Krstića Natalija Cerović", autor izložbe.

Otvarajući izložbu istoričar umetnosti, Stanislav - Staša Živković rekao je da pred sobom imamo savršenog tradiocinalistu, čija se dela uklapaju u duh Beograda. Krstić je u sebi, kaže Živković, uvek imao dilemu "da li će se filozof povući pred pesnikom ili pesnik pred filozofom". Njegova dela su vezana za prirodu ili kroz intimističke detalje za porodicu. Uspevao je i u jednom i drugom, rekao je Živković.

Oni koji su ga poznavali kažu da je ličnost profesora Krstića bila u skladu sa stvaralaštvom, tiha, lepa, delikatna. Čedomir Krstić je poslednji put imao značajnu retrospektivnu izložbu u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" dvadesetjednu godinu ranije.

Čedomir Krstić rođen je u Pirotu 1923. godine. Umro je u Beogradu 1988. godine.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво