Читај ми!

Održana od 11.03. do 1.05.2010.

Beta Vukanović - „Bavarka po poreklu, Srpkinja po životu i radu"

U srpskoj istoriji umetnosti Beta Vukanović zauzima sasvim izdvojeno mesto. Rođena je u Bavarskoj 1872. godine. Slikarstvo je studirala u Minhenu, gde upoznaje srpskog slikara Ristu Vukanovića, za koga se udaje i krajem 19. veka dolazi da živi u Beograd.

Smatra se da je u srpskoj istoriji umetnosti Beta Vukanović, uz Marka Murata, najznačajniji i najtipičniji predstavnik plenerizma, dok je samo u pojedinim svojim delima bila bliska impresionizmu. Umrla je u Beogradu 1972. godine, u stoprvoj godini života.

U Galeriji RTS-a su predstavljene 34 slike i dve karikature Bete Vukanović, nastale između 1895. i 1962. godine (portreti, autoportreti, pejsaži, vedute, aktovi, enterijeri) iz fundusa Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, kao i iz privatnih kolekcija.

Autor izložbe i teksta u katalogu naslovljenom „Bavarka po poreklu, Srpkinja po životu i radu", istoričar umetnosti Nikola Kusovac, zaključuje: „Na kraju, kada se sagleda u celini šta je sve Beta Vukanović uradila kao likovni pedagog i angažovani društveni radnik, kao slikar i utemeljivač mnogih oblasti primenjenog stvaralaštva kod Srba, kao pionir u izradi i oblikovanju ukrasnih i upotrebnih predmeta, zatim u oblasti moderno shvaćene ilustracije, grafike, grafičkog dizajna, a posebno zapaženo kao kopista i karikaturista, onda postaje razumljiva i prihvatljiva ocena da su njenim dolaskom likovni život i kultura u Srbiji dobili nove sadržaje i nove vrednosti u skladu s potrebama sredine i zahtevima vremena".         

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe.