Читај ми!

Održana od 21.02. do 31.03. 2013.

Ignjat Job - "Uzvitlan životom i stvaralaštvom"

Izložba slika iz Narodnog muzeja u Beogradu

Reprezentativna izložba slika jednog od najznačajnijih ekspresionista jugoslovenskih prostora između dva Svetska rata, Ignjata Joba, u Galeriji Radio-televizije Srbije, obuhvata 22 dela koja se čuvaju u fundusu beogradskog Narodnog muzeja. Reč je o predelima, portretima, autoportretu, žanr scenama, ostvarenim u tehnici ulja na platnu, kartonu, šperploči, i drugim podlogama, nastalim u periodu između 1923. i 1935. godine.

Autor postavke i teksta u katalogu je istoričar umetnosti, viši muzejski savetnik, Ljubica Miljković, koja ukazuje da „Narodni muzej sakupljenim radovima u potpunosti potvrđuje ocene uvaženih stručnjaka i pruža uvid u razvojni put i uspone jednog od korifeja kolorističkog ekspresionizma, čijom se umetnošću ponose i Hrvatska i Srbija". Takođe, u ovom tekstu autor ukazuje kako naslov studije Igora Zidića posvećene Jobovom stvaralaštvu - „Od traumatskog i magičnog realizma ka orgijastičkom i ekspresivnom slikarstvu" - sažeto i tačno upućuje u ishodište njegovog stila.

Ignjat Job je rođen u Dubrovniku 1895. godine. Umro je u Zagrebu 1936. godine. Po majci poreklom iz Nemačke, po ocu iz Italije, bio je kosmopolita katoličke, a zatim pravoslavne veroispovesti. Slikarstvo je studirao u Zagrebu. Bio je član beogradske umetničke grupe Oblik. Boravio je i stvarao u Zagrebu, Rimu, Napulju, Kapriju, Beogradu, Kulini, Supetru na Braču, Splitu, Lumbardi i Komiži. Njegova dela uključivana su u antologijske preglede srpske, hrvatske i jugoslovenske umetnosti, a najznačajnija dela čuvaju i naš Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Ovde možete pogledati/preuzeti katalog izložbe.