Preminuo najpoznatiji kanadski fotograf srpskog porekla

Boris Spremo, najpoznatiji kanadski fotograf srpskog porekla, umro je u Torontu u 81. godini posle punih 60 godina života i više od 40 godina rada u toj zemlji.

Spremo je legendarni kanadski fotograf koji je za svoje fotografije dobio 285 nagrada u Kanadi i u svetu uključujući i nagradu Vorld pres foto kao jedini Kanađanin.

Postao je i član Kanadske novinarske kuće slavnih. Pre 20 godina (1997) postao je prvi novinar koji je primio najviše kanadsko državno odlikovanje.

Spremo je kao foto-reporter izveštavao sa ratnih i konfliktnih područja (Vijetnam, Grenada, Severna Irska, Izrael, Gaza i Irak), mnogobrojnih sportskih takmičenja uključujući tri olimpijade (Montreal, Kalgari i Sarajevo), državničkih susreta i drugih važnih događaja snimajući papu Pavla Drugog, britansku kraljicu Elizabetu, venčanje princa Čarlsa i princeze Dajane, princezinu sahranu, američke predsednike Lindona Džonsona i Džordža Buša Starijeg, Mihaila Gorbačova, Borisa Jeljcina, Fidela Kastra, Josipa Broza Tita i druge.

U istoriju kanadskog foto-žurnalizma ušle su njegove fotografije kanadskih premijera Džona Difenbekera i Pjera Trudoa. Prva je silueta Difenbekera u vreme kad je pisao memoare, a na drugoj, snimljenoj u premijerskom kabinetu u Otavi, Trudo zateže gumicu da gađa fotografa.

Spremo je fotografisao i muzičke zvezde među kojima i „Bitlse“ i „Rolingstounse“, glumce i glumice (Elizabet Tejlor, Đina Lolobriđida), sportske asove (Muhamed Ali) i druge.

Objavio je i mnogobrojne fotografije Toronta među kojima i slike jedne od najviših građevina na svetu, kule CN koje je snimio stojeći na gredi na visini od 400 metara.

„Ništa nije moglo da zaustavi Borisa Sprema da napravi fotografiju od milion dolara“, piše u nekrologu legendarnom fotografu novinar Toronto stara.

Kolege, urednici i stručnjaci za fotografiju Borisa Sprema opisuju kao fotografa koji fotografije nije snimao već ih je stvarao. Objavljivao ih je u poznatim kanadskim i američkim listovima i magazinima, a štampano je i nekoliko knjiga sa njegovim foto-radovima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво