Читај ми!

Naši saveti Vama

Dajemo Vam nekoliko saveta o tome kako da se pripremite za razgovor za posao, kako da napišete svoju radnu biografiju (curriculum vitae, CV, si-vi) i propratno pismo.

Radna biografija (CV)

• Budite koncizni i postarajte se da ne ostavljate suvišne podatke, kao i da segmente svoje radne biografije ne ostavljate nejasnim.

• Ne pišite opširno i komplikovano, radna biografija i prijava treba da sadrže samo kratke informacije. Intervju je prilika da ih obrazložite.

• Dok sastavljate radnu biografiju, uvek imajte na umu posao za koji se prijavljujete. Identifikujte svoje kvalitete i ono što vas preporučuje upravo za tu poziciju. Definišite imate li i ako imate, kakvog, prethodnog iskustva na obavljanju tog posla, šta vas čini kompetentnim i zašto želite da obavljate taj posao.

• Napravite kratak rezime svojih najvećih uspeha i stavite ga na početak svoje radne biografije.

• Potrudite se da sve jasno predstavite i da budete iskreni. Ako ste imali prekide u dosadašnjem radnom odnosu ili školovanju, recite nam zašto.

• Akademske i profesionalne kvalifikacije treba da budu predstavljene logičnim, hronološkim sledom.

• Proverite svoju prijavu i svoju radnu biografiju pre nego što ih pošaljete. Proverite pravopis i dajte nekome da ih pročita, ako mislite da bi Vam to pomoglo.


Propratno pismo

Propratno pismo je dokument koji se šalje uz radnu biografiju. U njemu bi trebalo da se nađu dodatne informacije o Vašem obrazovanju i veštinama.

Propratno pismo je odličan način da pojasnite detalje iz svoje radne biografije, da ukažete na svoje kvalitete i da se preporučite poslodavcu kao dobra osoba za to radno mesto.

Većina poslodavaca prvo čita Vaše propratno pismo. Zato se potrudite da ono bude precizno napisano i da zainteresuje onoga ko ga čita. Skrenite nam pažnju na detalje iz svoje radne biografije koje smatrate relevantnim za posao za koji se prijavljujete. Pokažite svoj stav, svoju ličnost, motivaciju, entuzijazam. Navedite razloge zbog kojih želite da radite upravo u našoj kući. Napišite da li ste zainteresovani za stalni posao, obuku, promenu karijere ili stručno usavršavanje.

Shvatite propratno pismo kao priliku da skrenete pažnju na sebe i objasnite zašto ste prava osoba za posao. 

Intervju za posao 


• Važno nam je da na intervjuu date sve od sebe. Pokažite nam ko ste, i zašto smo jedni drugima potrebni. Molimo Vas da imate na umu sledeće:

• Informišite se pre nego što dođete na razgovor. Prikupite podatke o poslu za koji se prijavljujete, pogledajte naš sajt, razmislite o tome u kakvom timu i na kojim poslovima biste radili.

 Upoznajte se sa misijom i standardima RTS-a.

• Budite tačni. Krenite ranije od kuće.

• Budite ono što jeste. Budite prirodni, otvoreni i potrudite se da se što bolje predstavite i objasnite stručnoj komisiji zbog čega ste nam upravo Vi potrebni.

• Gledajte sagovornika u oči, steknite njegovo poverenje.

• Pažljivo saslušajte pitanja koja Vam postavljamo. Potrudite se da kroz primere obrazložite svoje stavove i mišljenja.

• Postavite članovima komisije pitanja o poslu za koji konkurišete, potrudite se da razumete šta se od Vas očekuje.

• Unapred pripremite neka od pitanja koja ćete postaviti komisiji.

• Ako mislite da bi Vam to koristilo, sa prijateljem napravite "probu" razgovora za posao.



Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво