O Dečijem horu RTS

Dečiji hor zauzima značajno mesto u muzičkom životu, ne samo Beograda i Srbije, već i van granica naše zemlje. Osnovan 1947. godine na inicijativu Ljubomira Kocića koji je bio i njegov prvi dirigent. Pored koncertne aktivnosti, Dečji hor snima za potrebe Radio-televizije Srbije.

Dečiji hor je osnovan 1947. godine na inicijativu Ljubomira Kocića koji je bio i njegov prvi dirigent. Zatim je sa ansamblom radio Srđan Barić, a od 1952. godine hor preuzima Zlatan Vauda. Čine ga deca uzrasta od 10 do 16 godina.

Ovaj hor zauzima značajno mesto u muzičkom životu, ne samo Beograda i Srbije, već i van granica naše zemlje. Učestvovao je na mnogim značajnim manifestacijama: "Zmajeve dečje igre", "Festival deteta" u Šibeniku, "Dubrovačke letnje igre", "Deco, pevajte sa nama", "Susreti četvrtkom", "BEMUS", "Horovi među freskama".

Prvih godina postojanja hor je pevao isključivo dečju muziku domaćih i stranih autora. Vremenom, repertoar se širio i hor je počeo da učestvuje u ozbiljnim projektima koji su podrazumevali komplikovane partiture umetničke muzike. Hor je sa velikim uspehom izvodio najznačajnija vokalno-instrumentalna dela, kao što su: «Pasija po Mateju», «Pasija po Jovanu», «Pasija po Luki» J.S.Baha, «Jovanka Orleanka» A.Honegera, «Prolećna simfonija» A.Pendereckog, «Ratni rekvijem» B.Britna, «Faustovo prokletstvo» H.Berlioza...

Od 1994. godine, hor vodi dirigent Snežana Despotović. Dečji hor nastavlja učešće u zahtevnim vokalno-instrumentalnim delima: «Stabat Mater» Đ.B.Pergolezija, «Rekvijem» R.Kambaskovića, «Večernje pesme» V.Rubina, «Simfonija Kadiš» L.Bernštajna i «Simfonija br.8» G.Malera.

Hor osvaja specijalnu pohvalu za izvođenje integralnog dela «Liturgija» V.Đorđevića, peva u Narodnom pozorištu u Beogradu opere: «Karmen» Ž.Bizea, «Boemi» Đ.Pučinija i «Ivica i Marica» E.Huperdinkea.

Poslednja dva značajna gostovanja Dečjeg hora RTS-a bila su u atinskom teatru «Irodio» u Grčkoj, 2003. i 2004. godine povodom kulturne manifestacije «Deca golubovi pevaju za mir - u čast tekovina mira i olimpizma».

Pored koncertne aktivnosti, Dečji hor snima za potrebe Radio-televizije Srbije.

broj komentara 28 pošalji komentar
(sreda, 23. mar 2016, 23:51)
Marijana [neregistrovani]

gostovanja hora

Poštovani,

Koja je procedura za gostovanje hora u mestima u unutrasnjosti? Da li je neophodan poziv institucija kulture ili sami organizujete koncerte, a samim tim i birate mesta gde cete gostovati?
Pozdrav

(sreda, 02. okt 2013, 23:06)
Masha [neregistrovani]

Na sav glas !

Bile su to prelepe godine...Hvala Snezani na prelepim uspomenama...Evo ni sada kao ni tada od Kolibrica nismo mogli da se odbranimo ;) To su dva razlicita hora...uvek bila..ali posebna...

(utorak, 18. jun 2013, 15:34)
Nada Manojlovic [neregistrovani]

Prisustvo na probama

Da li je moguce dovesti devojcicu od 3 godine da prisustvuje probama decijeg hora. Ako je Vas odgovor pozitivan, molim Vas napisite kojim danima se odrzavaju probe.

Unapred hvala.

(nedelja, 12. maj 2013, 09:45)
Desanka [neregistrovani]

pitanje

Moja cerka je bila 10 godina clan, prvo clan decijeg hora Kolibri gde je bila, predivna, Milica Manojlovic, pa onda i Zlatan Vauda u decijem horu RTS.
Posto ce se obeleziti 50 godina osnivanja Kolibrija, interesuje me da li ce biti pozvani clanovi hora koji su bili u pocetku formiranja a medju njima je bila i moja cerka koja je rodjena 1956. godine.
Posto moja cerka zivi u inostranstvu, bila bi joj cast da prisustvuje toj proslavi, Hvala

(nedelja, 05. maj 2013, 20:11)
Sanja S [neregistrovani]

deciji hor

Postovani,
da li mozete da nas obavestite koja je procedura za prijem u Deciji hor i koji uzrast obuhvata. Interesuje nas i kada je sledeca audicija.

(petak, 08. feb 2013, 15:35)
mamma [neregistrovani]

Sledeća audicija za Kolibre

Poštovani,
koja je starosna granica za prijavljivanje deteta na audiciju za Kolibre i kada ce biti organizovana sledeca.

Unapred hvala!

Pozz

(četvrtak, 18. okt 2012, 09:02)
anonymous [neregistrovani]

kolibri

Da li devojcica od tri godine moze proci na audiciji za Kolibre? I kad i gde je sledeca audicija?

(ponedeljak, 04. jun 2012, 14:00)
Ana [neregistrovani]

rezultati audicije hora "Kolibri"

Molim Vas da mi kažete kada možemo očekivati rezultate audicije hora "Kolibri",održane 2.06.2012.?

(petak, 27. apr 2012, 19:53)
marija [neregistrovani]

audicija

Kada je nova audicija za hor Kolibri, volela bih da dovedem na audiciju moju cerku Janu koja ima 6 godina i mnogo voli da peva, ne bi smo volele da propustimo to. :)

(subota, 07. apr 2012, 12:00)
Radojka [neregistrovani]

Dečiji hor RTS

Kada je nova audicija za Dečiji hor da bi učlanila moju devojčicu Milicu sa puno talenta,ona ide u školski hor odgovor mi možete i poslati i na gmail moje ćerke Milice:lazicmilica01@gmail.com