Big Bend RTS i Diter Limburg (Dieter Limbourg) - ’’Cafe Sieste’’

Diter Limburg jedan je od vodećih saksofonista Evropske džez scene i solista renomiranog Brisel džez orkestra (Brussels Jazz Orchestra). Naša publika će imati priliku da čuje originalne kompozicije i aranžmane iz ’’pera’’ Ditera Limburga, a kao i uvek do sada, veći deo programa će biti premijerno izveden.

Ovim koncertom predstavljamo početak saradnje i muzičke sezone sa eminentnom kućom mladosti, kreacije i umetnosti, Domom Omladine u Beogradu.

Naša želja, ambicija i ideja, postaju realnost kroz seriju koncerata sa istaknutim inostranim umetnicima, na mesečnom nivou, godišnjim planom sezone, uz saradnju i veliku podršku kreativnog i izvršnog tima Doma Omladine.

Radio televizija Srbije, Muzička Produkcija i Big Bend, u izuzetnom trenutku dobijaju partnera koji prepoznaje umetničke vrednosti našeg ansambla i koji ima kapaciteta i iskustva da džez muziku, kao umetničku formu, podigne na viši nivo.

Posebnost povezivanja i buduće saradnje, ulepšava činjenica da Big Bend RTS, sledeće godine proslavlja 70 godina od osnivanja.

Sve navedeno, kao i sve do sada ostvareno, ne bi bilo moguće bez podrške izvršnog direktora Muzičke Produkcije RTS, i naravno bez pomoći, razumevanja i uvažavanja generalnog direktora RTS-a, kao i svih zaposlenih i odgovornih u funkcionisanju redakcije i orkestra.

Nadamo se da je ovaj koncert ''odskočna daska'' u sezoni uspešnih nastupa, plodonosnoj saradnji u raznim segmentima vezanim za džez muziku i na kraju, možda i najvažnije, na zadovoljstvo izuzetne i mnogobrojne publike.

Diter Limburg, rođen 1971 god., je muzičar za koga se sve više čuje na belgijskoj i evropskoj muzičkoj sceni. U različitim formama, sa lakoćom svira različite vrste saksofona, kao i druge drvene duvačke instrumente.

Studirao je na muzičkom konzervatorijumu u Gentu, i u Hilversumu, sa čuvenim saksofonistom i pedagogom Ferdinandom Povelom.

Obišao je čitavu evropu sa ritam i bluz bendom Rufusa Tomasa. 1996-97 je bio stalni član benda Blu Blot, koji je više puta bio podrška čuvenoj pevačici Tini Tarner. Nastupao je sa mnogim poznatim muzičarima belgijske džez scene: Toni Bauvens, Rišar Rusele, Žan-Lui Rasinfos, Bruno Kastelući, Mišel Her, Tuts Tilemans, Žan Varlond, i.t.d. 2001 god. flamanska radio-televizija je izabrala Ditera Limburga da predstavlja Belgiju na koncertu džez orkestra evropske radio-difuzne unije u Amsterdamu.

Trenutno je član "Brisels džez orkestra" koji vodi alt saksofonista Frank Vagane. Sa njima je snimio album "The September sessions". U starom mejnstrim stilu, Diter nastupa sa pijanistom Šarl Losom, basistom Polom Duboa, i njihovim sastavom "The sweet substitutes".Takođe često nastupa sa post-bap sekstetom "High voltage" sa trubačem Nikom Šepersom. Kao vođa benda, treutno vodi kvartet čiji su članovi gitarista Hans Van Ost, basista Bas Kuimon, i bubnjar Feliks Simten.

broj komentara 0 pošalji komentar