Svetska premijera poslednjeg dela Stevana Mokranjca

U subotu 12. decembra 2015. godine u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine HOR RTS će premijerno izvesti poslednje, nezavršeno delo Stevana Mokranjca, koje je, po ideji i na inicijativu agencije "Scholz & Friends" Beograd, završila naša poznata kompozitorka Aleksandra Vrebalov. Pod umetničkim vođstvom maestra Bojana Suđića u sklopu posebno kreiranog celovečernjeg programa, biće izvedena i dela Baha, Barbera, Jejla, Lauridsena i Rajnbergera.

Jedne jesenje večeri 1914. godine, Stevan Mokranjac je započeo svoje poslednje delo, horsku kompoziciju po stihovima pesme "Zimnji dani" Jovana Jovanovića Zmaja. Kompozicija je ostala nezavršena i potpuno nepoznata javnosti. 101 godinu kasnije, Aleksandra Vrebalov oživela je zaboravljene note na osnovu jedinog sačuvanog prepisa originalne kompozicije.

Hor Radio-televizije Srbije počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski. Tokom više od od sedam decenija postojanja pod rukovodstvom najeminentnijih dirigenata, HOR RTS predstavlja najreprezentativniji horski ansambl u zemlji, koji kontinuirano neguje domaću horsku i vokalno-instrumentalnu muziku, kao i veoma široki repertoar dela iz svetske muzičke baštine.

Od 2005. godine se na mestu šefa dirigenta HORA i Simfonijskog orkestra RTS nalazi maestro Bojan Suđić, pod čijim je umetničkim vođstvom HOR RTS značajno proširio svoj repertoar, bivajući nagrađen za svoje interpretacije nagradama "Izvanredni zlatni beočug" i "Ansambl godine".

Bojan Suđić deluje i kao izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS, uz mesto redovnog profesora dirigovanja i orkestra na FMU u Beogradu. Nastupao je sa nekim od najznačajnijih svetskih orkestara i solista, a nalazio se na mestu prvog dirigenta Kraljevske opere u Stokholmu pre povratka u zemlju i preuzimanja sadašnjih funkcija.

"Scholz & Friends" Beograd je jedina nemačka komunikacijska grupa koja posluje u regionu. Kroz kreiranje kulturnih sadržaja, koji postaju trajna vrednost zajednice u kojoj poslujemo, "Scholz & Friends" želi da predstavi jedinstveni spoj nemačke efikasnosti i najbolje domaće kretivnosti.

Aleksandra Vrebalov, jedna od najpoznatijih srpskih kompozitorki savremene klasične muzike, rođena je 1970. godine u Novom Sadu, a trenutno živi i radi u Njujorku.


Posle završenih studija kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i beogradskoj Muzičkoj akademiji, nastavila je školovanje na Muzičkom konzervatorijumu u San Francisku i Muzičkoj akademiji u Pragu. Doktorirala je muzičku umetnost na Univerzitetu Mičigen.

Njenu bogatu međunarodnu karijeru obeležile su brojne nagrade i stipendije, između ostalih Rokfeler fondacije, Američke amademije umetnosti, "New York's New Dramatists", "American Opera Project", "Higsmith Composition Competition", „Vienna Modern Masters" i "Douglas Moore Fellowship".

broj komentara 0 pošalji komentar