O Horu RTS

Hor Radio-televizije Srbije počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski, redovno nastupajući na javnim koncertima i za potrebe radijskog programa. Tokom više od od sedam decenija postojanja on je, uz druge ansamble Muzičke produkcije radija, a potom i televizije, značajan stub njene muzičke delatnosti.

Razvija bogatu i raznovrsnu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, značajno doprinosi kvalitetu muzičkog života, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Ansamblom su, uz značajna gostujuća dirigentska imena, u svojstvu šefa-dirigenta rukovodili Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom RTS. 

Hor je nastupao na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario i uspešne turneje u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Osim arhiviranja koncertnih snimaka čiji su programi uglavnom namenski koncipirani, hor je ostvario i veliki broj studijskih snimaka među kojima najviše ima kompozicija domaćih autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, a sa domaćim solistima. Tokom rada programski ciljevi nisu se bitno menjali: kvalitetno (najčešće premijerno) izvođenje i snimanje ostvarenja domaće muzike (istorijske i savremene), premijerno predstavljanje onih ostvarenja svetske umetničke baštine koja do tada nisu bila zastupljena na koncertnim podijumima u Srbiji, kao i izvođenje monumentalnih vokalno-instrumentalnih dela, najčešće u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, ali i sa drugim renomiranim simfonijskim ansamblima u zemlji i regionu.

Na ovoj programskoj liniji izgradnje najviših izvođačkih profesionalnih standarda i ostvarenja nadahnutih originalnih kreacija našli su se i projekti ostvareni u poslednjih deset godina rada pod umetničkim rukovodstvom maestra Bojana Suđića. Osim ustanovljavanja koncertnih sezona i učestalijeg izvođenja kapitalnih dela svetske muzičke baštine - baroknog, klasičnog i romantičarskog repertoara - ansambli RTS-a su pod njegovim rukovodstvom zadržali svoje usmerenje ka interpretaciji i snimanju dela srpskih kompozitora, ali i značajnih dela ruske muzičke baštine - Čajkovskog, Rahmanjinova, Grečanjinova, Stravinskog, Prokofjeva, Sviridova, Mitropolita Ilariona i drugih.

Hor RTS je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja, kao i nagrada na mnogim svetskih horskim takmičenjima.

 

 

 

 

broj komentara 17 pošalji komentar
(nedelja, 10. jun 2018, 20:51)
Andjela Savić [neregistrovani]

Audicija

Poštovani kada će biti audicija za prijem novih članova? Završila sam nižu osnovnu školu, i član sam KUD Lola? Molim da me obavestite.

(četvrtak, 29. dec 2016, 16:05)
anonymous [neregistrovani]

Kako postati clan RTS hora?

Poštovani,
Interesuje me, da li ce biti audicije u narednoj 2017 godini, i da li postoje nekakvi preduslovi? Hvala. Srecna nova

(ponedeljak, 17. okt 2016, 13:49)
anonymous [neregistrovani]

audicija

Postovani,
Kada se odrzava audicija za nove clanove?
Hvala

(sreda, 07. sep 2016, 16:18)
anonymous [neregistrovani]

Audicija

Postovani,
da li ce u skorije vreme biti audicije? Hvala!

(subota, 27. jun 2015, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Audicija

Poštovani,
Zanima me kada će biti audicija za prijem novih članova i koji su uslovi?
Završila sam nižu muzičku školu, odsek za klavir i odsek za solo pevanje i dugogodišnji sam član hora KUD.

(ponedeljak, 15. jun 2015, 13:33)
anonimus 10 [neregistrovani]

važno pitanje

Poštovani,

Kada će biti audicija i koji su neophodni uslovi da bi se postalo članom hora RTS?

Unapred hvala!

(ponedeljak, 22. sep 2014, 11:18)
gordana rankovic [neregistrovani]

pitanje u vezi hora

Kada ce biti audicija za nove clanove hora?Moja cerka ima sedamnaest godina i zavrsenu osnovnu skolu odsek klavir i odsek solo pevanje.

(sreda, 09. jul 2014, 12:48)
anonymous5 [neregistrovani]

Audicija

Da li ce uskoro biti audicija za prijem novih clanova?
I koji su uslovi?
Hvala unapred.
Pozdrav!

(sreda, 25. dec 2013, 15:35)
Ivana Sibinović [neregistrovani]

audicija

Poštovani,
kada će biti audicija za vaš hor, i gde možemo videti obaveštenje?

Unapred zahvalna,
Ivana

(sreda, 16. okt 2013, 17:12)
Andrijana Filipović-Savić [neregistrovani]

Audicija za Hor RTS

Poštovani,

zanima me kada će se održati audicija za prijem novih članova?

Hvala Vam unapred na odgovoru.