Veče Šuberta

U 80. sezoni Simfonijskog orkestra RTS, na petom koncertu iz ciklusa GLORIOZO, 10. februara 2018. godine u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Hor i Simfonijski orkestar RTS će nastupiti pod upravom Bojana Suđića, a veče je posvećeno delima Franca Šuberta. Na programu su kompozitorova rana Peta simfonija (1816) i Misa u As-duru, u kojoj će kao solisti nastupiti sopran Marija Čuposki, alt Jelena Končar, tenor Ljubomir Popović i bas Sava Vemić.

Tokom ove, ali i prethodnih sezona, opusu Franca Šuberta posvećena je posebna pažnja i Simfonijski orkestar RTS na svoj repertoar stavio je pored onih najpoznatijih i najpopularnijih dela - Nedovršene i Velike Ce-dur simfonije - i one manje poznate, ali izuzetno zanimljive kompozicije, Drugu i Treću simfoniju. Ovaj niz se izvođenjem Pete simfonije u Be-duru (1816), kompozicije koje zaokružuje Šubertov rani simfonijski opus. To je delo koje nedvosmisleno odaje svoju bliskost uzorima, Hajdnu i Mocartu, mada istovremeno najavljuje originalnost i samosvojnost poznog simfonijskog stila Šuberta. Ona odiše vedrinom, izražava životnu radost, ali se čuju i energični, odlučni motiv, javljaju se tipično romantičarske harmonske slobode i tematika pleni svojim izrazito vokalnim karakterom.

U drugom delu programa solisti, hor i orkestar izvode Petu misu u As-duru. Šubert je žanru mise posvetio šest dela. Prve četiri pripadaju ranom stvaralaštvu (1814-1815), dok Peta i Šesta nastaju dvadesetih godina 19. veka. Posle rane četiri mise svedenih dimenzija na svom prvom monumentalnom delu ovog žanra Šubert počinje da radi 1819. godine, a završava ga tri godine kasnije, kada i Nedovršenu simfoniju. Potom je usledila još jedna revizija partiture 1826. godine. U ovom delu se stoga pojavljuju osobenosti zrelog kompozitorskog pisma. Ona je izvođački najkompleksnija, virtuozna, zahtevna jer je za uspešnu interpretaciju neophodna vrhunska preciznost i poštovanje kompozitorskog zapisa. Njenih šest stavova počivaju na tradicionalnom misnom ordinarijumu - Kirije, Glorija, Kredo, Sanktus, Benediktus i Agnus Dei.

Simfonijski orkestar RTS u sezoni 2017/18. godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS.

Kao solisti na Šubertovoj večeri nastupaju mlada, ali već afirmisana i uspešna Marija Čuposka, koloraturni sopran, student završne godine u klasi Nikole Kitanovskog, mecosopran Jelena Končar, prvakinja opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, jedna e od najistaknutijih operskih pevačica mlađe generacije u Srbiji, tenor Ljubomir Popović, član opere Narodnog pozorišta u Beogradu od 2005. godine i stalni saradnik Opere i teatra Madlenijanum i bas Sava Vemić, koji sa uspehom gradi svetsku karijeru nastupajući i u Metropolitenu i Karnegi holu.

broj komentara 0 pošalji komentar