Jakopo Sipari i Darko Brlek sa Simfonijskim Orkestrom RTS

U 80. sezoni Simfonijskog orkestra RTS, na drugom koncertu iz ciklusa "Premijere", 25. januara 2018. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca, simfoničari će nastupiti pod upravom italijanskog dirigenta Jakopa Siparija, sa solistom klarinetistom Darkom Brlekom. Premijerno će biti izvedena kompozicija Vladimira Trmčića (1983) Trinaestozvezdani cvet Kasiopeje, fantazija za orkestar, Veberov Koncert za klarinet u ef-molu i Betovenova Sedma simfonija.

Kompozitor Vladimir Trmčić je nosilac brojnih međunarodnih i domaćih priznanja za svoj rad, između ostalih, i Nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih. Radi kao docent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Njegova dela su predstavljena na brojnim festivalima savremene muzike, i emitovana na programima radija i televizije. Kompozicija Trinaestozvezdani cvet Kasiopeje, fantazija za orkestar je inspirisana jednim stihom pesme Prenuće Marka Ristića, koji glasi: „Sveo je trinaestozvezdani cvet Kasiopeje, razlistan Mlečnim putem dugom bez prestanka". Kompozitor je kao idejno i konceptualno uporište dela postavio ideju „usporenog" vremena kojim želi da dočara „trinaest simultanih supernova u sazvežđu Kasiopeje, u njihovoj grandioznosti, lepoti, ali i zastrašujuće razornoj snazi oslobođene energije, kosmičkom 'cvetu' sa trinaest latica najneverovatnijih boja, koje uništavaju sve pred sobom, ostavljajući iza sebe probuđene iskre života". U spoju novog i tradicionalnih vrednosti, što predstavlja osnovu koncepta ciklusa PREMIJERE, na koncertu će biti izvedena remek dela klasične baštine, Veberov Koncert za klarinet u ef-molu u interpretaciji vrsnog slovenačkog klarinetiste Darka Brleka i Betovenova Sedma simfonija.

Simfonijski orkestar RTS u sezoni 2017/18. godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS.

Dirigent Jakopo Sipari (1985) dobro je poznat beogradskoj publici jer je već nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS, kao i u Narodnom pozorištu u Beogradu (Nabuko, Ščelkunčik, Uspavana lepotica). U ovoj sezoni će u nacionalnom teatru dirigovati Otela, Tosku, Aidu i Bal pod maskama. Zadivljujuća radna energija i elean dirigenta, pijaniste, kompozitora, pevača i doktora prava Jakopa Siparija di Paskaserolija, prepoznati su i ovenčani nagradama i priznanjima u ranoj mladosti. Danas je maestro Sipari dirigent i umetnički direktor mnogih kulturnih manifestacija u Italiji, kao i gost-dirigent u Turskoj, Meksiku, Ukrajini, Mongoliji, Rumuniji, Makedoniji, Nikaragvi i Grčkoj.

Klarinetista Darko Brlek (1964) je studije završio u Ljubljani, kao nosilac najviših državnih nagrada, a usavršavao se u Gracu. Kao klarinetista nastupa širom sveta, kao solista s orkestrima i kamerni muzičar. Član je kamernog ansambla Trio Luvigana. Posvećen je organizaciji muzičkog života, direktor je Ljubljanskog festivala, jednog od najatraktivnijih u regionu, i od 1997. predsednik Evropskog saveza festivala koji okuplja stotinak reprezentativnih evropskih muzičkih manifestacija.

broj komentara 0 pošalji komentar