Koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS

U seriji jubilarnih koncerata povodom 80. godišnjice rada na koncertu koji će biti održan 18. novembra 2017. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nastupiće Simfonijski orkestar i Hor RTS pod upravom Stanka Jovanovića.

Biće izveden prvi koncert od niza posvećenih premijerama dela domaćih autora. Publika će imati priliku da upozna dve nove kompozicije - Fantaziju za violončelo i orkestar (jevrejski triptih) Aleksandra Vujića u interpretaciji Dušana Stojanovića i kompoziciju Bože Banovića Jezero za sopran i simfonijski orkestar sa Aleksandrom Jovanović kao solistom. Na koncertu će biti izvedene i dve čuvene Foreove kompozicije - Pavana op. 50 i Rekvijem op. 48 u verziji za mešoviti hor i orkestar.

Simfonijski orkestar RTS ove godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić.

Stanko Jovanović (1968) je dirigovanje diplomirao u klasi Jovana Šajinovića (1992) na beogradskoj visokoj školi, a studirao je i klavir i udaraljke. Odmah po završenim studijama dobija status stalnog honorarnog dirigenta u RTS, a nastupa i sa Orkestrom Vojske, Beogradskom filharmonijom i orkestrom Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1996. je stalni dirigent muzičke produkcije RTS i sa njenim ansamblima ostvario je niz zapaženih koncerata, veliki broj trajnih snimaka i tri kompakt diska.

broj komentara 0 pošalji komentar