Ivo Pogorelić, Simfonijski orkestar RTS i maestro Bojan Suđić na Kolarcu

Seriju jubilarnih koncerata povodom 80. godišnjice rada Simfonijski orkestar RTS sa maestrom Bojanom Suđićem zaokružiće nastupom 16. decembra 2017. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, sa solistom Ivom Pogorelićem (Beograd, 1958).

Znameniti pijanista je tokom intenzivne koncertne karijere nastupao u gotovo svim prestižnim koncertnim dvoranama sveta, solistički i sa vodećim svetskim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bostonski simfonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, Bečka filharmonija, Filadelfijski orkestar, Filharmonijski orkestar iz Los Anđelesa, Filharmonijski orkestar Tonhale, Londonski simfonijski orkestar i mnogi drugi.

Ekskluzivno snima za Dojče gramofon, koji je 2015. godine objavio 14 kompakt diskova sa kompletnim snimcima ovog umetnika koji su zabeleženi u periodu 1981-1998.

Na koncertu sa Simfonijskim orkestrom RTS 16. decembra 2017, Pogorelić će izvesti Koncert za klavir i orkestar broj 2, u ef-molu, opus 21 Frederika Šopena, jedno od dela koje je već 40 godina u kontinuitetu na repertoaru ovog umetnika. Šopenov drugi klavirski koncert, Pogorelić je inače snimio za Dojče gramofon 1983. godine sa Simfonijskim orkestrom Čikaga pod upravom Klaudija Abada, i ova interpretacija je smatra kanonskom.

Beogradska publika će na decembarskom koncertu imati priliku da ga u Pogorelićevoj interpretaciji prvi put čuje uživo. Jedini nastup sa orkestrom u Beogradu, Pogorelić je imao pre 30 godina, 1987, kada je izveo Koncert za klavir i orkestar broj 1 u be-molu Petra Iljiča Čajkovskog, sa združenim orkestrima Radio-televizije Zagreb i Radio-televizije Beograd, pod upravom Vladimira Kranjčevića u dvorani Centra Sava, a povodom 50 godina tadašnjeg Simfonijskog orkestra RTB.

Pored Šopenovog koncerta na programu je i Simfonija iz Novog sveta Antonjina Dvoržaka, jedno od najpopularnijih dela simfonijskog repertoara.

Simfonijski orkestar RTS ove godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS. Danas je Bojan Suđić vodeće dirigentsko ime u Srbiji.

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine od 13. novembra 2017. godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 14. dec 2017, 21:20)
anonymous [neregistrovani]

Carobna muzika

Bice to vece dva virtuoza,melem za dusu!

(ponedeljak, 13. nov 2017, 12:50)
Miloš [neregistrovani]

Rasprodate karte :(

Postoji li šansa da se organizuje još jedan koncert (reprizni)?

(četvrtak, 09. nov 2017, 19:04)
anonymous [neregistrovani]

Bravo maestro

Najzad posle 28 godina konacno da ponovo cujemo legendu danasnjice. Dobrodosao kuci!!!

(četvrtak, 09. nov 2017, 18:40)
Spomenka Prokic [neregistrovani]

Sve cestitke

Hvala za divan novogodisnji poklon od Ive Pogorelica i Simfonijskog orkestra u Vasoj cenjenoj kuci!