Simfonijski orkestar i hor RTS veče Mocarta

U seriji jubilarnih koncerata povodom 80. godišnjice rada Hor i Simfonijski orkestar RTS i dirigent Bojan Suđić 4. novembra 2017. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine priređuju veče kompozicija Volfganga Amadeusa Mocarta. Biće izvedeni Jupiter simfonija i Krunidbena misa, a kao solisti će nastupiti sopran Marija Mitić, alt Lidija Jovanović, tenor Dejan Maksimilijan Vrbančič i bariton Nikola Diskić.

Posle niza nastupa na najprestižnijim festivalima u Srbiji - Mokranjčevim danima, Tribini kompozitora i BEMUS-u, gde je u programskom smislu u prvi plan postavljeno stvaralaštvo srpskih kompozitora i ostvareno uspelo, posvećeno i znalačko premijerno predstavljanje novih dela, prvim novembarskim koncertom ansambli RTS-a i Suđić se vraćaju svom standardnom repertoaru i veče posvećuju poznatim i popularnim remek delima velikog bečkog klasičara. Izvešće poslednju Mocartovu simfoniju i najpoznatiju i najčešće izvođenu Krunidbenu misu, očekujući da blagodarna lekovitost Mocartove muzike i izvođačima i publici donese radost i uživanje, jer je ona uvek dobar povod da se u težnji ka izvođačkoj perfekciji ostvari katarza.

Simfonijski orkestar RTS ove godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS. Danas je Bojan Suđić vodeće dirigentsko ime u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar