Simfonijski orkestar RTS i Jurij Revič na zatvaranju BEMUS-a

U petak, 20. oktobar 2017. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine sa početkomu 20.00 časova, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije uz maestra Bojana Suđića zatvoriće ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti.

Solista na ovom koncertu biće poznati violinista mlađe generacije Jurij Revič.
Na programu će se premijerno izvesti delo Damjana Jovičina , Matematički san, za simfonijski orkestar (porudžbina BEMUS-a), a pored toga publika će imati prilike da uživa u Paganinijevom Koncertu za violinu i orkestar br.2 i odlomcima iz svite Romeo i Julija, Sergeja Prokofjeva.

Sa samo 25 godina, violinista Jurij Revič je već mnogostrani umetnik izuzetne zrelosti. Dobitnik je EHO klasik nagrade 2016. godine za Otkriće godine, International Classical Music Awards ga je proglasio za najboljeg mladog umetnika 2015. godine, a istu titulu dodelio mu je Betovenov centar iz Beča. 

Jurij Revič je debitovao u Karnegi Holu 2009. i u milanskoj Skali 2013, a njegovi sledeći nastupi obuhvatali su koncerte u dvoranama kao što su: Berlinska filharmonija i Koncerthaus (Berlin), Muzikferajn i Koncerthaus u Beču, ciriški Tonhale, Gevandhaus u Lajpcigu i Sala Čajkovski u Moskvi između ostalih, dok su njegovi snimci obajvljeni za kuće Sony Classical i Odradek, kao i ARS records za koji je nagrađen EHO klasik nagradom.
Kao umetnik širokih interesovanja, Revič je iskreni interpretator baroknih dela, te u tom smislu nastupa sa čembalistkinjom Olgom Filipovom, a kao kamerni muzičar sarađuje sa istaknutim umetnicima kao što je Danil Trifonov. Tokom studija na Bečkom konzervatorijumu Revič je osnovao kvartet Quatuor du Soleil čija izvođenja obuhvataju muziku od vremena baroka do savremenih dela. Svoju kreativnost pretočio je i u filmski medij. Stduirao je režiju i glumu, a produciorao je i sosptveni kratki film.
Od 2015. godine pokrenuo je u Beču novi međunarodni koncertni ciklus „Večeri petkom sa Jurijem Revičom" koji je uključio umetnike kao što su Paul Badura Škoda, Aleksej Igudesman i mnoge druge. Takođe je stvorio sopstveni ciklus koncerata u saradnji sa muzejem Belvedere u Beču.
Jurij Revič je rođen u porodici muzičara, a počeo je da svira violinu u 5 godini. U sedmoj godini je upisao Centralnu muzičku školu pri Moskvskom konzervatorijumu u klasi Galine Turčaninove. Između 2005-2009. studirao je kod Viktora Pikaizena, a studije je nastavio 2009. na Bečkom konzervatorijumu kod Pavela Vernjikova.
Juri Revič svira na violini Stradivarijus iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS, izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTSa, a angažovan je i u pedagoškom radu kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, značajna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja - počev od Prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika u Zagrebu 1989, preko najznačajnijih profesionalnih priznanja u domaćoj muzici: nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Nagrade grada Beograda, nagrade Zlatni beočug, godišnje nagrade časopisa Muzika Klasika i drugih. Intenzivno nastupa na domaćim i inostranim scenama.

Od 1992. godine je stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra RTS sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije.
Od 1989. godine sarađivao je intenzivno i sa Beogradskom filharmonijom. Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000 bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005.
Od 1998. godine otpočinje angažman kao gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto rezidencijalnog dirigenta 2000. godine. Sa ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere. Kao gost-dirigent nastupao je sa preko četrdeset orkestara u regionu i svetu, poput Helsinške filharmonije, Novosibirske filharmonije, Turku filharmonije, Filharmonije UNAM.

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije (1937) deluje već osam decenija i predstavlja stub muzičke delatnosti radija i televizije u Srbiji. Ansambl ima i razvijenu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, bitno doprinosi kvalitetu muzičkog života, posebno negovanjem srpske muzičke baštine. Orkestrom su, uz najznačajnija gostujuća dirigentska imena, u svojstvu šefa-dirigenta rukovodili najznačajniji muzički poslenici - Mihajlo Vukdragović, prvi rukovodilac orkestra, potom Stevan Hristić, Krešimir Baranović, Borivoje Simić, Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski, Vladimir Kranjčević, Milen Načev i David Porselajn. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent Orkestra je Bojan Suđić, koji je svoju umetničku karijeru upravo i otpočeo 1985. godine radom sa Horom RTS, a 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom. Ansambli Muzičke produkcije RTS su nastupali na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvarili su i uspešne turneje u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji, Grčkoj, Rusiji, Rumuniji, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Osim arhiviranja koncertnih snimaka čiji su programi uglavnom namenski koncipirani, orkestar je ostvario i veliki broj studijskih snimaka, među kojima najviše ima kompozicija domaćih autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, a sa domaćim solistima.
Simfonijski orkestar RTS je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja.

broj komentara 0 pošalji komentar