Čajkovski na Kolarcu

U seriji jubilarnih koncerata povodom 80. godišnjice rada sa Simfonijskim orkestrom RTS i dirigentom Bojanom Suđićem 14. septembra 2017. godine na Kolarčevom narodnom univerzitetu nastupiće pijanista Stefan Ćirić (Beograd, 1986).

Mladi pijanista je u dosadašnjoj karijeri ostvario izuzetne uspehe. Dobitnik je visokih priznanja na takmičenjima u Italiji, Francuskoj, Španiji i Belgiji. Školovanje je započeo u Beogradu, a nastavio u Londonu, gde je diplomirao i magistrirao. Nastupao je sa Londonskim kamernim orkestrom, Bečkim simfonijskim orkestrom, Sofijskom i Londonskom filharmonijom, izveo recitale u Italiji, Velikoj Britaniji, Kini, Japanu i Kanadi.

Posle impresivnog putovanja svetom muzike na koje je orkestar svoje slušaoce poveo na početku nove sezone na spektaklu organizovanom na Tašmajdanu pred oko 15.000 slušalaca, svoj prvi nastup u tradicionalnom koncertnom prostoru simfoničari RTS posvećuju stvaralaštvu Čajkovskog. Biće izveden najpopularniji, Prvi klavirski koncert u be-molu (1875), i možda najizazovnije simfonijske delo Čajkovskog, programska Manfred simfonija (1885) inspirisana poemom Lorda Bajrona. Nju, još od vremena nastanka, prate brojne kontroverze i vrlo različite reakcije. Ono u čemu su svi saglasni jeste ocena o izvanrednoj složenosti ove partiture koja od dirigenta i orkestra zahteva maksimalan angažman.

Simfonijski orkestar RTS ove godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS. Danas je Bojan Suđić vodeće dirigentsko ime u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar