O Muzičkoj produkciji RTS

Muzička produkcija Radio televizije Srbije predstavlja jedinstvenu instituciju u oblasti muzičke delatnosti, kako u Srbiji tako i u svetu. Ova institucija, na nacionalnom nivou, datira od 1937. godine. U okviru redakcija Muzičke produkcije RTS kontinuirano rade: Simfonijski orkestar i Hor RTS, Dečiji hor RTS, Dečiji hor «Kolibri», Big bend RTS, Narodni orkestar i Narodni ansambl.

Pored produkcionog sastava koji se bavi tehničko-operativnim poslovima, u Muzičkoj produkciji radi oko 250 profesionalnih muzičara.

Koncertna delatnost, učešća na festivalima u zemlji i inostranstvu, saradnja sa eminentnim ličnostima svetske muzičke scene, kontinuiran rad na snimanju i arhiviranju muzike koja impozantnim brojem snimljenih dela i kvalitetom čine srpsku muzičku baštinu, predstavlja paletu aktivnosti ove institucije.

Pored toga, u okviru Muzičke produkcije RTS, od 1950.godine postoji Nototeka koja poseduje preko 30.000 dela svih muzičkih žanrova, zatim izdavačka delatnost i sektor za odnose s javnošću i marketing.

Tokom jedne sezone, ansambli Muzičke produkcije RTS, održe oko 70 koncerata, snime 50 časova muzike za potrebe radija i televizije, desetine TV emisija, direktnih prenosa koncerata i spotova.

Održavaju nekoliko turneja u zemlji i inostranstvu, gostuju na festivalima, multimedijalnim spektaklima i kulturnim manifestacijama komercijalnog i humanitarnog karaktera.

Muzička produkcija RTS ostvaruje stalnu saradnju sa najpoznatijim dirigentima, solistima i muzičkim institucijama iz čitavog sveta.

Ansambli Muzičke produkcije RTS u saradnji sa matičnom izdavačkom kućom PGP RTS izdaju nekoliko kompakt diskova u toku godine.

Tradicionalnost i savremenost, u isto vreme, karakteristika su Muzičke produkcije RTS, jedne od najznačajnijih institucija kulture u zemlji i regionu.

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, osnovan pre sedam decenija, predstavlja jedan od glavnih stožera muzičkog života Beograda i Srbije i jednu od najznačajnijih muzičkih institucija.
Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije osnovan je 1937. godine a prvi dirigenti i osnivači bili su dr Vojislav Vučković i Mihajlo Vukdragović.
Imao je veoma uspešne koncertne turneje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji, Grčkoj, Rumuniji, Maroku koje su pratili odjeci pohvalnih prikaza. Orkestar je ostvario ogroman broj studijskih snimaka a mnogi od njih su objavljeni na gramofonskim pločama i kompakt-diskovima u izdanju PGP RTS.

Jedan od osnovnih umetničkih ciljeva orkestra predtsavlja negovanje i premijerno izvođenje srpskog muzičkog stvaralaštva.
Šef dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS je Bojan Suđić.


Ponikao iz bogate tradicije horskog pevanja, iz samih temelja kulture naroda koji je pevajući od zaborava čuvao mitove i legende o svom postojanju, Hor Radio-televizije Srbije oglasio se prvim koncertom pre šest decenija i afirmisao kao vodeći profesionalni vokalni ansambl, priznat široko van najužih granica svoje sredine.

Do pune prefekcije o kojoj svedoče brojni kritičarski osvrti kao i oduševljenje verne publike ansmabl je doveo istrajni tridesetogodišnji rad sa dirigentom Borivojem Simićem na mestu šefa-dirigenta. Na značajnim gostovanjima Hora, u Italiji, Francuskoj, Hamburgu, Rumuniji, SSSr-u , početkom sedme decenije prošlog veka, stizali su samo pohvalni odjeci: «Kakvo ostvarenje! Kakav izvođački dar! Pravo zadovoljstvo za slušanje!” Kontinuirano uspešan rad sa ansamblom nastavili su, zatim, dirigenti Mladen Jagušt, Vladimir Kranjčević i Bojan Suđić.

Inzvanredne uspehe Hor Radio-televizije Srbije postiže na brojnim turnejama u zemlji i inostranstvu: Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, SR Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj i Rusiji. Posebno treba istaći gostovanje Hora Radio-televizije Srbije u Rimu, gde je sa Horom i Orkestrom Akademije Santa Čečilija i dirigentom Mstislavom Rostropovičem izveo Ratni rekvijem, Bendžamina Britna (1987. godine), zatim gostovanje u Napulju, gde je sa Orkestrom Teatra San Karlo i dirigentom Gustavom Kunom realizovao Parsifala, R. Vagnera (1988. godine), kao i dva gostovanja u Španiji gde je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije izveo dva kapitalna dela Johana Sebastjana Baha: Božićni Oratorijum i Pasiju po Mateju(1989. i 1991. godine).

Urednik horske redakcije je Irina Savić.

Hor i Simfonijski orkestar RTS dobitnici su nagrade Zlatni beočug za 2007 za trajni doprinos kulturi grada, najvišeg godišnjeg priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Beograda.


Big bend Radio-televizije Srbije osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, da bi se 1954. godine odvojili gudači, a orkestar nastavio rad u big band formaciji u kakvoj je i danas. Dugi niz godina, orkestar su predvodila dva najveća jugoslovenska dirigenta, kompozitora, aranžera: Vojislav Bubiša Simić i Zvonimir Skerl.

Tokom 55 godina rada, dobio je mnoge nagrade i priznanja, a sa orkestrom su nastupale najveće svetske zvezde džez muzike, a takođe i zvezde svetskog šou biznisa.

Orkestar je bio kolevka svim domaćim džez muzičarima, koji su danas poznati kod nas i u svetu (Bora Roković, Mile Pavlović.. )

Poslednjih godina, generacija mladih muzičara poteklih iz Džez orkestra Radio-televizije Srbije, nastavlja ovu tradiciju.

Orkestar ima veliki repertoar dela klasičnog džeza, domaćih dela baziranih na našem muzičkom nasleđu, kao i repertoar evergrin i filmske muzike.

Big bend ima veliko iskustvo u izvođenju džez kompozicija pisanih na temu etno muzike, proistekle iz našeg kulturnog nasleđa koje su sa velikim interesovanjem prihvaćene od publike.

Urednik redakcije džez muzike je Dragoslav Stanisavljević "Fredi", a dirigent Ivan Ilić.

Dečji hor Radio-televizije Srbije je osnovan 1947. godine na inicijativu Ljubomira Kocića koji je bio i njegov prvi dirigent. Zatim je sa ansamblom radio Srđan Barić a od 1952. godine hor preuzima Zlatan Vauda čiji je rad, tokom tri decenije obeležen izuzetnim pedagoškim i umetničkim rezultatima.
Dečji hor čine pevači uzrasta od 10 do 16 godina.
Prvih godina postojanja hor je pevao isključivo dečju muziku domaćih i stranih autora.

Vremenom, repertoar se širio i hor je počeo da učestvuje u ozbiljnim projektima koji su podrazumevali komplikovane partiture umetničke muzike. Hor je sa velikim uspehom izvodio najznačajnija vokalno-instrumentalna dela, kao što su: «Pasija po Mateju», «Pasija po Jovanu», «Pasija po Luki» J.S.Baha, «Jovanka Orleanka» A.Honegera, «Prolećna simfonija», «Ratni rekvijem» B.Britna, «Faustovo prokletstvo» H.Berlioza...

Od 1994.godine, hor vodi dirigent Snežana Despotović.

Dečji hor Radio-televizije Srbije nastavlja učešće u zahtevnim vokalno-instrumentalnim delima: «Stabat Mater» Đ.B.Pergolezija, «Rekvijem» R.Kambaskovića, «Večernje pesme» V.Rubina, «Simfonija Kadiš» L.Bernštajna i «Simfonija br.8» G.Malera.
Hor osvaja specijalnu pohvalu za izvođenje integralnog dela «Liturgija» V.Đorđevića. Hor peva u Narodnom pozorištu u Beogradu, u operama: «Karmen» Ž.Bizea, «Boemi» Đ.Pučinija i «Ivica i Marica» P.Huperdinkea.

Hor zauzima značajno mesto u muzičkom životu, ne samo Beograda i Srbije već i van granica naše zemlje.

Pored koncertne aktivnosti, Dečji hor snima za potrebe programa Radio-televizije Srbije.

Dečji hor "Kolibri" osnovan je 1963. godine.

Osnivač i dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije bila je Milica Manojlović, koja je hor Kolibri vodila pune cetiri decenije.
Danas je dirigent Ljiljana Ranđelović.

Dečji hor «Kolibri» je jedinstveni dečji hor prepoznatljive kulture pevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce.

Stav pri pevanju, disanje, osmišljavanje interpretacije, razumevanje poetskog teksta, bio on na srpskom jeziku ili ne, stavlja se u funkciju muzičkog izraza, jer Milica Manojlović uvek nalazi pravu reč, koja će, podstičući dečju maštu, daleko nadvisiti pretpostavljene dečje moći.

Narodni orkestar Radio- televizije Srbije je osnovan 1934. godine, kao manji sastav koji je tokom godina (pod upravom D. Obrenovića, V. Pavlovića – Carevca i R. Jašarevića) prerastao u Veliki narodni orkestar. Veliki narodni orkestar je 1981. godine transformisan u Narodni orkestar RTS pod upravom Ljubiše Pavkovića. Danas Narodni orkestar RTS vodi Vlada Panović. 

Prema programskim zahtevima i dalje radi kao Veliki narodni orkestar RTS. Tokom dugogodišnjeg postojanja i rada, Narodni orkestar RTS je ostvario veliki broj nagrada i priznanja učestvujući na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, tako da su postali institucija za srpsku nacionalnu muziku (priznanje za 2007. godinu od Kulturne zajednice grada Beograda «Zlatni beočug»).
Narodni orkestar decenijama uspešno neguje srpsko muzičko-folklorno nasleđe kao i muziku ostalih balkanskih naroda.

Tradicionalno usmeren ka pravim, iskonskim muzičkim i umetničkim vrednostima, ovaj renomirani orkestar sastavljen je od vrhunskih solista i orkestarskih muzičara nastupao je na mnogim festivalima, smotrama i saborima narodnog stvaralaštva, TV emisijama, itd.

Narodni ansambl Radio Televizije Srbije osnovan je 1981. godine.
Repertoar ansambla veoma je raznovrstan – od izvornih i komponovanih pesama preko gradskih pesama i romansi sve do narodne muzike balkanskih zemalja.

Ovako repertoarsko bogatsvo i visok umetnički nivo izvođenja zadovoljava sve programske potrebe RTS-a.

Tokom dugogodišnjeg postojanja i rada Narodni ansambl RTS ostvario je veliki broj nagrada i priznanja učestvujući na najvećim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Odgovorni urednik Narodnih redakcija Muzičke produkcije i PGP je Merima Njegomir.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2013, 14:38)
Gordana Skopje [neregistrovani]

Blagodaram

vi se zablagodaruvam za denesnata emisija.shto ja ureduvashe Dragoljup Ilik muzicki urednik.Za pesnite na Tozovac koi se nezaboravni i koi vecno ke ziveat vo nas.Ushte ednash blagodaram.
I ke ve molam za repriza.
Golem pozdrav

(utorak, 26. feb 2013, 07:11)
boba [neregistrovani]

sugestija

postovanje ! pokusacu da budem sto kraca. naime odrastala sam uz divnu muziku, i molila bih vas da razmislite o mom predlogu. zasto nema emisija, repriznih naravno. nekada sam jedva cekala emisiju, dzubox, sastanak u 09.o5. i uz voditelja minimaxa, uzivala. pa ako to sad nije muzika u trendu, dajte bar za stariju generaciju. a mislim da time dobijate mnogo. i vi, a i mi slusaoci. sigurna sam da ce mnogi uzivati. hvala na prostoru.

(utorak, 09. okt 2012, 10:16)
TANJA [neregistrovani]

MOLBA

Poštovani, imam jednu veliku molbu, ali ne znam koliko je ostvariva i da li sam na pravoj adresi. Naime moj sin se nekoliko godina amaterski bavi muzikom i mislim da je izuzetno talentovan, ali pošto živimo u maloj sredini nema mogućnosti da se čuje za njega. On svira rok muziku ima svoj lokalni bend, završio je nižu muzičku školu - odsek harmonika, a kao samouk savladao je i sviranje na gitari. Sada svira sintisajzer i gitaru ppodjednako dobro i u grupi a i samostalno, po kafićima u Senti. Da ovo sve što sam napisala nije subjektivno mišljenje jedne majke, dokazuju i njegovi snimci na YU TUBu koje je postavio i sa grupm AFTER PLAY a i samostalno kao Nikola Sunajko. Najnoviji snimak koji je sam uz oskudnu tehniku napravio u našem stanu postavio je 09.10.2012. godine a radi se o obrađenoj kompoziciji ,,Wanted dead or alive ,, od Bon Jovija, pa vas molim ako ste u mogućnosti, poslušajte ga - nećete zažaliti. Volela bih makar vaš odgovor na moju molbu. S poštovanjem Tatjana Sunajko

(utorak, 17. apr 2012, 10:40)
Dragisa [neregistrovani]

koncert Nemanje Radulovica

Postovani, u petak 13.4.2012. prikazan je , na vasem kanalu, koncert Nemanje Radulovica na Kolarcevom univerzitetu. Njegovo sviranje mi se veoma dopalo, njegovo ponasanje i koreografija sa nasim muzicarima. Voleo bih da imam snimak tog koncerta pa me zanima da li ce biti na CD-u u prodaji ili, uz vasu pomoc, mogu drugacije da ga dobijem. Zeleo bih tim CD-om da obradujem unuke koje zive u inostranstvu. Zahvaljujem, Dragisa

(ponedeljak, 23. jan 2012, 20:14)
anonymous [neregistrovani]

poruka

Odavno je na rts-u emitovana emisija Kako smo zabavljali Tita, voditelj Minja Subota. U toj emisiji pojavio se i Dobrivoje Jovanovic koji je 60-tih pevao za Tita. Pesme se bileodlicne a posebno Sjerce maje a nista od toga ne pronalazim na internetu. Molim vas da miu toj potrazi pomognete! S postovanjem
Vladimir
Novi Sad