Etnomuzikološka istraživanja

Izučavanje tradicionalne muzičko – folklorne baštine u okviru Muzičke produkcije RTS a za potrebe svih programa Radija i Televizije Srbije, počelo je još sedamdesetih godina prošlog veka.

Sakupljanje i snimanje etnomuzikološke građe vokalne (solisti i pevačke grupe), instrumentalne (svirači na narodnim instrumentima) i vokalno instrumentalne tradicije iz svih krajeva naše zemlje obavljano je kako na terenu tako i u studijima Radio Beograda.

Sakupljeni materijal sistematizovan je i klasifikovan i za trajno sačuvan u Fonoteci Radio Beograda.

Stručni odabir muzičkog materijala i njegova pažljivo pripremljena prezentacija, od autentičnih izvođenja, preko improvizacija, stilizacija do profesionalnih interpretacija vokalnih i instrumentalnih solista i ansambala, na javnim nastupima i tematskim koncertima doprinosi ne samo očuvanju već i produžetku života naših narodnih pesama i igara.

Etnomuzikolog: Mirjana Drobac

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. jun 2010, 14:21)
marija [neregistrovani]

najstarije etno ljubavne pesme

Balkanski Institut za hebrejski jezik, na osnovu ideje i u organizaciji direktora Zeljka Stanojevica, pokrenuo je jedan veoma zanimljiv projekat u saradnji sa vise volontera i prijatelja Instituta. Naime, ostvarena je uspesna saradnja sa Michaelom Levy iz Engleske, koji je jedan od najpoznatijih istoricara drevne muzike i koji je uspeo da desifruje i odsvira najstarije notne klinaste zapise sa podrucja danasnjeg Izraela i ostalih biblijskih zemalja. Na te melodije, ali i na jos neke stare izvorne izraelske pesme ili starokomponovane melodije, preveden je i prepevan tekst iz Pesme nad pesmama, mudrosti kralja Solomona i iz Psalama , i uradjeni su savremeni aranzmani da bi bili prijemcivi danasnjim slusaocima. DAKLE, TEKST JE STAR 3000 GODINA A MUZIKA 2-2500 GODINA.