Koncerti ansambala RTS na 52. festivalu Mokranjčevi dani

Festivalu Mokranjčevi dani, koji se održava 52. put u Negotinu od 23. do 29. septembra 2017. godine, i ovog puta ansambli RTS daju značajan programski doprinos ispunjavajući svoju misiju negovanja najviših profesionalnih standarda, posebno u domenu srpske muzičke baštine.

Nastupima ansambala RTS i festival Mokranjčevi dani pridružuje se obeležavanju velikog jubileja Simfonijskog orkestra RTS - 80 godina postojanja. Jer to je ansambl koji je tokom proteklih decenija davao suštinski doprinos programskom profilisanju festivala, naročito tumačenjem značajnih dela srpske muzike od kojih su mnoga imala premijeru upravo u Negotinu. I ove godine orkestar će biti na tragu tradicije i svojim programom, izvođenjem kompozicije Askeza, pridružiti se obeležavanju drugog velikog jubileja, godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih srpskih simfoničara 20. veka, Aleksandra Obradovića (1927-2001). Na koncertu će nastupiti i naš vrhunski pijanista Aleksandar Serdar, a diriguje maestro Bojan Suđić. 

Zanimljivo je da je za Aleksandra Serdara ovo svojevrsna premijera jer će po prvi put sa orkestrom interpretirati Četvrti klavirski koncert Ludviga van Betovena, jedan od tehnički najzahtevnijih a muzički najprovokativnijih. U drugom delu koncerta Orkestar predvođen maestrom Suđićem tumači izazovnu složenu partituru simfonijske svite iz baleta Romeo i Julija. Simfonijskom orksestru RTS i maestru Suđiću pripada čast da ovim koncertom svečano zatvore Festival 29. septembra.

Koncert Hora RTS u Crkvi Svete Trojice biće organizovan prethodne večeri, 28. septembra, i prema tom danu, kada obeležavamo godišnjicu Mokranjčeve smrti, festival ima poseban pijetet, i u skladu s tim na repertoaru će biti Hristićevo Opelo, interpretativno jedna od najsloženijih kompozicija naše horske tradicije, kao i odabrane kompozicije Marka Tajčevića i, razume se, samog Mokranjca. Nastupi Hora RTS imaju posebnu misiju na Festivalu koji se organizuje u slavu Mokranjčevog imena i dela, jer oni svedoče o profesionalnim standardima u horskom izvođaštvu i svojom kreacijom postaju uzor i nadahnuće mnoštvu amaterskih odličnih ansambala koji deluju u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar