Bojan Suđić, izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS i šef dirigent

Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici, Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS. Takođe je redovni profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

"Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici"(1), maestro Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor i šef dirigent Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja - počev od Prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika u Zagrebu 1989, preko najznačajnijih profesionalnih priznanja u domaćoj muzici: nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika, nagrade Grada Beograda, Zlatnog beočuga, godišnje nagrade časopisa Muzika klasika, Vukove nagrade i drugih. Intenzivno nastupa na domaćim i inostranim scenama.

Od 1992. godine je stalni dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine, od kojih značajan broj čine premijerna izvođenja. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije.

Sarađivao je od 1989. godine i sa Beogradskom filharmonijom i sa tim ansamblom u svojstvu stalnog gosta dirigenta bio na turneji u Kini, nastupao na BEMUS-u i dirigovao brojnim koncertima na kojima su, pored ostalih, svirali i Najdžel Kenedi i Maksim Vengerov. Krunu te saradnje predstavlja CD sa delima Sergeja Rahmanjinova.

 Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005. U svoju bogatu biografiju ubeležio je mnoga izvođenja standardnog baletskog i operskog repertoara, dok se, među gostovanjima, izdvaja nastup na Atinskom festivalu 1998. godine (Karmen).
           Maestro Bojan Suđić postaje gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu 1998. godine, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto rezidencijalnog dirigenta 2000. godine. Sa ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava, a vrhunac zajedničkog rada uz ostvarenih 10 premijera predstavljao je i nastup na festivalu u Visbadenu 2003. godine (Labudovo jezero). Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere. Bio je gost-dirigent preko 40 orkestara u regionu i svetu, između kojih se nalaze i Simfonijski orkestar RTV Slovenije iz Ljubljane, Crnogorski simfonijski orkestar, Zagrebački simfoničari RTZ, Zagrebačka filharmonija i Riječka filharmonija (Hrvatska),  Makedonska filharmonija iz Skoplja, Simfonijski Radio orkestar iz Sofije  i Plovdivska filharmonija (Bugarska), Budimpeštanski simfonijski orkestar (Mađarska), Rimski simfonijski orkestar (Italija), Karintski simfonijski orkestar iz Klagenfurta (Austrija), Novosibirska filharmonija, Moskovski kamerni orkestar i Simfonijski orkestar "Kapela" iz Sankt Petersburga (Rusija), Helsinška filharmonija, Helsinška nacionalna opera i Turku filharmonija (Finska), Simfonijski orkestar iz Odenzea (Danska), Kraljevska opera u Stokholmu, Simfonijski orkestar iz Vesterosa i Simfonijski orkestar iz Umea (Švedska), Simfonijski orkestar iz Porto Alegrea (Brazil), i Čileanski simfonijski orkestar iz Santiago de Čilea. Od 2010. godine intenzivno sarađuje sa OFUNAM orkestrom iz Meksiko sitija, sa kojim 2016. godine diriguje i svečani koncert povodom 80 godina postojanja ovog ansambla uz violinistu Vadima Rjepina.

              Maestro Bojan Suđić u ulozi profesora vodi Simfonijski orkestar FMU od 2005. godine. Pod njegovim dirigentskim vođstvom studenti FMU nastupali su sa zapaženim uspehom, svirajući zahtevnu partituru Malerove 8. simfonije, Šostakovičevu 1. i 5. simfoniju, Berliozov, Verdijev i Mocartov rekvijem, Šeherezadu Rimskog-Korsakova, Slike sa izložbe Musorgskog, Betovenove simfonije br 3. i 5., Sibeliusovu 2. simfoniju, Mocartovu simfoniju br. 39...

            Nastupajući sa različitim ansamblima maestro Suđić ostvaruje misiju predstavljanja novih dela domaćih autora i manje poznatih ili zbog kompleksnosti ređe izvođenih ostvarenja iz svetske istorijske baštine. Od ponovnog dolaska u RTS na mesto umetničkog direktora i šefa dirigenta 2005. godine, maestro Bojan Suđić kontinuirano širi i repertoar Simfonijskog orkestra i Hora RTS, dobijajući priznanja muzičke javnosti za visoki kvalitet ostvarenih koncerata i snimaka.

         "Osnova Suđićeve umetnosti je spoj izrazite muzikalnosti i prefinjenog, autoritativnog i preciznog dirigentskog gesta. Uz poznavanje obimne literature i odgovoran odnos prema partituri, solistima i ansamblu sa kojim radi, Suđić muziku vaja kao vlastiti kreativni čin. U tom poduhvatu sasvim je specifičan upravo postignuti složeni balans između inspiracije i zanatske veštine, izražajnosti i dejstvenosti, visoke motivisanosti i racionalne kontrole svih parametara izvođenja."(2)

      „On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i sa jednom od najlepših tehnika koju sam ikada video."(3)

 

(1) Prof. dr. Sonja Marinković, FMU u Beogradu

(2) Zorica Premate, muzikolog, Radio Beograd

(3) Mats Liljeros, Huvudstadtsbladet, Helsinki

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 02. sep 2017, 15:01)
Milan Milivojević [neregistrovani]

Bravo!

Vi ste naše nacionalno blago. Izuzetan koncert na Tašmajdanu, s tim što je to za tako izvanredan orkestar, kakav ste vi, postalo sasvim normalno i uobičajeno. Svetski zvučite, čestitam i neka vas sve Bog poživi.

(sreda, 25. jan 2017, 17:00)
Аспалатхос [neregistrovani]

сусретања, 25.1.т.г.

Поштовани маестро,
као директору музичке продукције и истакнутом диригенту желим да Вам изразим своје одушевљење за емисију СУСРЕТАЊА од 25. јануара са тематским садржајем увертира. Заиста изузетна оркестарска музика, по мом укусу. Завршио сам средњу музичку, кларинет, али ми године и здравље ограничавају да више свирасм. Сматрам се познаваоцем уметничке музике. Срдачно Вас поздрављам, као и колеге које су учествовале у аранжирању данашње емисије СУСРЕТАЊА. Андро Мошић, електроинжењер у пензији.

(četvrtak, 27. nov 2014, 17:14)
anonymous [neregistrovani]

Divan

Divan, kao i uvek. Izuzetno profesionalan, samouveren i dosledan. Moja naklonost i divljenje. Goca

(ponedeljak, 22. dec 2008, 13:01)
Jelena Jankovic [neregistrovani]

Izazov

Gospodin Sudjic je izveo Devetu simfoniju L. van Betovena sa Simfonijskim orkestrom RTS i Sofijskom filharmonijom u Sava centru, na zatvaranju Bemusa 2005. godine. To je bio sjajan koncert (, a s obzirom na to da je proslo nekoliko godina od tada, mozda bi sada vec mogli da naprave "reprizu".

(subota, 02. avg 2008, 00:26)
Milan [neregistrovani]

Izuzetan domaci dirigent!

G'din Sudzic je svakako najeminentniji dirigent domace muzicke scene. Bilo je veliko zadovoljstvo pratiti uspon takvog umetnika, sa one strane dirigentske palice, a u trenucima gostovanja sa Bg. Filharmonijom '90-ih.

Zadovoljstvo je videti da je jedan nas domaci umetnik, uprkos svim 'domacim vetrovima', dosegao priznanje i status adekvatan za njegov kvalitet. nadam se da ce uspeti da izdigne nepisani status radijskog orkestra, iznad inace uvrezenog na domacoj muzickoj sceni i produkciji.

Cestitke iz inostranstva.

Milan.

(ponedeljak, 07. jul 2008, 10:07)
Natasa Jankovic [neregistrovani]

Izazov

Karmina Burana je uvek fascinantan dogadjaj u Sava centru. Kako bi bilo kada bismo na istom mestu culi Simfonijski orkestar i hor RTS u izvodjenju 9. Betovenove simfonije pod dirigentskom palicom Bojana Sudjica? Mislim da bi zvucalo bozanstveno.