Simfonijski orkestar i Hor RTS sezona 2017/2018

Dragi i poštovani prijatelji umetničke muzike, Uvažena publiko!

Imam zadovoljstvo da vam predstavim novu sezonu Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije. U godini jubileja- 80 godina Simfonijskog orkestra RTS, sezona je podeljena u tri ciklusa u kojima su sadržani temeljni programski principi na kojima istrajavamo od 2006. godine, od kada potpisujem sezone u svojstvu umetničkog direktora.

Ciklus "VATROMET" donosi program koji će, pored naše verne publike, privući i one koji ređe posećuju koncertne dvorane. Prepoznatljive i prijemčive note ovog ciklusa su namenjene popularizaciji klasike i uvođenje u red slušalaca umetničke muzike i onih koji do sada nisu znali da klasičnu muziku vole, i da u njoj mogu da istinski uživaju!
Pretpremijera ciklusa se odigrala 1. septembra na Tašmajdanu, kada nas je slušalo 15.000 ljudi na tribinama i mnogo više putem malih ekrana.

Ciklus "GLORIOZO" predstavlja najveće kompozitore iz istorije muzike i njihova najvrednija ostvarenja, koja su već decenijama nezaobilazan, "gvozdeni" repertoar svih prestižnih svetskih koncertnih dvorana i ansambala. Pored velikih vokalno-simfonijskih dela, koja su zaštitni znak naša dva ansambla, i veličanstvenih simfonija, posebno u ciklusu ističemo nastup maestra Ive Pogorelića, legendarnog pijaniste, koji će sa nama ponovo svirati u svom rodnom Beogradu, prvi put posle skoro 30 godina.

Ciklus "PREMIJERE" promoviše savremeno muzičko stvaralaštvo, kao i mlade i afirmisane soliste od kojih tek očekujemo najveće uzlete u budućnosti i kojima nastup sa SO RTS predstavlja odskočnu dasku u njihovoj sve blistavijoj karijeri. Promocija savremene muzike jeste sadržana u osnovama naše programske politike već decenijama, a najveća nagrada za takvo određenje jesu- pune sale, što je do skora na ovakvim koncertima bila nezamisliva stvar. Kroz spoj iskustva i mladosti/savremenosti, nudimo u ciklusu veoma interesantan program i publici tradicionalnijeg ukusa, koja će uz dela klasičnog repertoara biti iznenađenja pristupom kojim savremeni kompozitori ponovo traže sve neposredniju komunikaciju sa slušaocima.

Budite i ove sezone sa ansamblima Muzičke produkcije RTS i neizostavno- povedite sa sobom i prijatelje koje ćemo zajedno uvesti u naš- svet MUZIKE!

Dobrodošli!

Vaš,

prof. Bojan Suđić
Izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS
Šef dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 25. feb 2018, 12:46)
Milica Stojković [neregistrovani]

LENJINGRADSKA SIMFONIJA ZA 75 GODINA SO RTS

Od kako sam otišla u zasluženu starosnu penziju kao prva violina SO RTS,sa velikim zadovoljstvom pratim dalji uspon ovog najreprezentativnijeg simfonijskog orkestra Srbije.Veoma sam ponosna na one koji su nas nasledili i na one koji tek dolaze.Zahvalnost prof. Bojanu Sudjiću na velikom doprinosu koji svojim muzičkim darom , virtuoznom tehnikom i programskom politikom obogaćuje koncertni život Beograda ,ali, i RTSu što ove koncerte trajno zapisuje i predstavlja svetskoj javnosti.