Kolibri - životno delo Milice Manojlović

Milica Manojlović je pune 44 godine bila vaspitač i dirigent ovog najmlađeg ansambla Muzičke produkcije RTS-a. Čitav život posvećena muzici i deci, stvorila je jedan od najboljih dečijih horova u Evropi.

Mnoge generacije rasle su sa pesmama hora “Kolibri” i uz Milicu Manojlović, koja je hor osnovala davne 1963. godine.

Milica Manojlović je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U toku studija radi u Školi za vaspitače u Novom Sadu, a od 1960. godine, kao pevač – solista i muzički saradnik u Radio Televiziji Beograd.


"Dečiji hor Kolibri zauzima posebno mesto u kulturi našeg horskog pevanja. Poznat je javnosti ne samo stare Jugoslavije nego i zemalja Evrope u kojima je gostovao. Iz generacije u generaciju ta deca nas zadivljuju uživanjem u pevanju, dajući sve od sebe u tumačenju pesme.

Repertoar prebogat: dečje pesme, narodne, stare građanske, pesme iz filmova, biseri umetničke svetovne i duhovne muzike.

Kako je moguće 40 godina odražati ansambl pevača, dece od 4 do 12 (a kasnije do 14 godina) i razvijati ga do profesionalnih kvaliteta: scensko ponašanje, čista intonacija, jasna dikcija, izražajnot interpretacije, razumevanje muzike kao i reči tekstova uvek pevanih na originalnom jeziku, prirodan ton? Tajna u je u komunikaciji tog harizmatičnog spoja dece i dirigenta – ponašanje, druženje, pravilan govor i pevanje, bogate svoja znanja iz raznih oblasti kulture, odnosno sve što podrazumeva duhovni razvoj ovog uzrasta deteta.

Neizmernom energijom i posvećenošću deci i muzici Milica Manojlović je tako radila još u vreme kada su naše osmogodišnje škole predemet muzičkog vaspitanja uvodile tek u petom razredu, a škole za osnovno muzičko obrazvanje nisu imale zabavište (pripremni razred) niti interesovanja za umetnički odgoj dece male dece.

Srećna sam bila da Milica postoji, to me je činilo manje usamljenom u mom radu sa najmlađom decom. Rasli su svi zajedno oda rada i iskustva, a tu je poslednjih 20 godina i Vera Milanković, kompozitor i pijanista, stalni klavirski saradnik i aranžer. Sve čestitke i jednoj i drugoj.

Ovo je trenutak kada treba reći da su hor Kolibri životno delo Milice Manojlović."

Miroslava Lili – Petrović, profesor klavira"Četrdeset godina rada dirigenta Milice Manojlović i dečijeg hora Kolibri za mnoge od nas je vreme u kojem smo od rane mladosti, preko detinjstva sopstvene dece, dospeli u već zrele godine. To je vreme u kojem smo i sami duhovno i profesionalno stasali, ali i vreme na kojem su se na ovom našem uvek uznemirenom prostoru događale lokalne i šire istorijske promene.

U tim dramatičnim , smutnim zbivanjima u poslednjoj deceniji 20. veka, ni umetnost nije ostajala bez posledica, a mnoge naše profesionalne institucije i pojedinci popuštali su i otiskivali se u vode površnog, trivijalnog ali materijalno korisnog.

Milica Manojlović i Kolibri nisu popuštali.

Umetnost su gradili na negovanim, ljubavlju ispunjenim međuljudskim odnosima, na disciplinovanom i ozbiljnom radu.
Duboka odanost jednostavnoj, a velikoj umetnosti prirodnog pevanja, iskazanog u razumevanju teksta, preciznom izgovoru, čistoj intonaciji, logičnom fraziranju, jasnom tumačenju kompozicija i iskrenom obraćanju slušaocima, bila je i ostala zvezda vodilja ove izuzetne žene muzičara. Još kao mlada, Milica se hrabro upustila u avanturu da najmlađima bribliži čistu, tananu lepotu muzičke umetnosti.

Punih četrdeset godina istrajavala je na tom putu vaspitavajući generacije budućih pevača, slušalaca i prosvećenih ljubitelja muzike.

Malo ko je, u teškim danima kroz koje smo prolazili, mogao da nas tako snažno i emotivno pokrene i ispuni radošću i optimizmom, kao što su to činili, a srećom i danas čine, maleni Kolibri svojim nežnim dečijim glasovima, skladno uklopljenim u zvuke jedinstvene lepote, ispunjavajući nas toplinom, spokojstvom i optimizmom koji su nam kao hleb nasušni potrebni."

Danica Petrović, muzikolog

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 10. jan 2014, 12:19)
Muzička produkcija RTS-a [neregistrovani]

Prijem dece u hor Kolibri

Auducije za prijem novih članova u hor Kolibri će se održati u maju ili junu 2014. godine. RTS će blagovremeno objaviti tačan datum i mesto održavanja audicije.

(utorak, 04. jun 2013, 23:45)
anonymous [neregistrovani]

Nova audicija

Molim vas napisite mi da li ce ove godine biti audicije za Kolibri? Prosle godine je bila bas pocetkom juna. Hvala unapred.

(nedelja, 03. jun 2012, 09:25)
anonymous [neregistrovani]

Audicija za hor

Molim Vas da mi kažete kako da dođem do snimka emitovanog danas, u jutarnjem programu za audiciju za "Kolibri"?

(četvrtak, 03. feb 2011, 09:57)
Wlada [neregistrovani]

DVD Kolibri

Treba mi DVD Kolibri, ne mogu da se setim od koje godine. Ove slike gore su bas sa njega. Secam se da je imao zuti omot. Moja cerkice su ga kao male slusale po ceo dan i znju sve pesme napamet. I dan danas, posle nekoliko godina, stalno me mole da im nabavim. Nisam iz Beograda, pa ne znam kako da ga kupim. Ne pitam koliko kosta. Radost moje dece nema cenu.
Vlada drvladav@yahoo.com

(nedelja, 03. okt 2010, 10:49)
anonymous [neregistrovani]

Kako se pravilno kaze?

Ja sam u dilemi, mozda neko moze da pomogne,
da li se kaze slusati KOLIBRE ili KOLIBRIJE?

(petak, 01. okt 2010, 11:43)
anonymous [neregistrovani]

Аудиција за хор Колибри и Дечији хор РТС

Аудиција за хор Колибри и Дечији хор РТС

Поштовани родитељи и децо са задовољством вас обавештавамо да ће се одржати аудиција за пријем нових чланова хора Колибри и Дечијег хора РТС 16. и 17. октобра.

Попуните пријавне формуларе и пошаљите нам на адресе kolibri@rts.rs или decijihor@rts.rs .

О тачном времену одржавања аудиције бићете накнадно обавештени.

Уколико нисте у могућности да пријаву попуните путем е-мејла то можете учинити у Радио Београду (Хиландарска 2) или Радио-телевизији Србије (Таковска 10).

Рок за пријаве је 11. октобар 2010. године.

(četvrtak, 29. jul 2010, 19:20)
Tijana [neregistrovani]

KOLIBRI

Postovani,
Da li mi mozete reci kako da upisem dete u Kolibre i sa koliko godina primate decu? rastelll@nadlanu.com

(utorak, 06. apr 2010, 21:26)
anonymous [neregistrovani]

"staromodni smo"

moje dete vaspitavam na neprolaznim vrednostima, imamo 3 dvd-a sa sedmoricom mladih, i jedan sa obradom naših starih narodnih pesama .

uz to imamo "Na slovo na slovo"

Dve besmrtne osobe za mene su Milica Manojlović i Duško Radović . Drago mi je da se i mojoj maleckoj to sviđa.


(ponedeljak, 08. mar 2010, 20:22)
naset fazlić [neregistrovani]

pjesma


Poštovan gospodo,

u prilici smo da vam pošaljemo jednu pjesmu, te ukoliko bi bila interesantna za muziku izvedbu hora bilo bi nam drago.

Pjesmu Golub I Golubica je napisala Selma Fazlić iz Tuzle, rodj. 1990 godine, a do sada je izdala dvije knjige pjesme, jednu već sa 15 godina, a knjigu je štampala Birografika Subotica 2004 godine.

Pjesma Golub I Golubica, je editovana u knjizi, 2004 godine.

Kontakt telefon 00387 61 164 544, kontakt email naset.naset@yahoo.com.

S poštovanjem.

GOLUB I GOLUBICA

Na krovu moga komšije,
Skoro svakog dana,
Sastaju se golub sivi,
I bijela golubica mala.

Cvrkuću tamo,
Od zore do mračka,
I primaju pozdrav,
Od sunčevog zračka.

I kada se kući vrate,
U toplo gnijezdo svoje,
Sanjaće jedno srce,
I u srcu njih dvoje.

(utorak, 21. jul 2009, 18:53)
Mijaljevic Dragan [neregistrovani]

Za hor Kolibri

Treba vise decjih muzickih emisija
posto smo preplavljeni igricama,crtanim filmovima punim nasiljem.

Vise emisija kao sto smo mi nekada imali:
Kocka,kocka,kockica onda kolaricu panicu,
na slovo na slovo,Nedeljni zabavnik,Poletarac,
Kolibri,Neven.