Читај ми!

RTS na ASTRI, priručnik za podešavanje

Autor uputstva za podešavanje dipl. inž. el. Slobodan Aćimović, iz Holandije.

Inženjer Slobodan Aćimović iz Holandije redakciji Satelitskog programa poslao je uputstvo za podešavanje satelitskih antena i risivera.

Ukoliko je vaša antena (tanjir) na krovu ili na nekom nepristupačnom mestu, posao prepustite stručnoj osobi. U svim drugim okolnostima probajte da samostalno podesite vašu antenu (tanjir), kao i potrebne podatke na vašem risiveru. Pratite sledećih šest koraka:

1. PRIPREMA

2. UNOS PODATAKA U RISIVER

3. OKRETANjE ANTENE (TANjIRA) U ODGOVARAJUĆU POZICIJU ZJ. PRONALAZAK POZICIJE RTS-a

4. MEMORISANjE PRONAĐENIH PODATAKA SA ASTRE U VAŠ RISIVER

5. SORTIRANjE TV I RADIO-STANICA

6. POČETAK GLEDANjA RTS-a NA NOVOM KANALU ASTRA SATELITA

Priprema

Na tanjiru olabavite sve šrafove kojima je fiksiran tanjir za stub nosača, kako biste u trećem koraku mogli da okrećete antenu (tanjir). Pripremite potrebne podatke koje je RTS objavio u vezi sa novom frekvencijom za satelit Astra. Evo ih još jednom:

Satelit: ASTRA pozicija 19,2°E East (istočno)

Frekvencija: 11023,25

Polarizacija: Horizontal (H)

Protok simbola (Symbol rate): 22000 Sym/s (22 MSym/s)

FEC: 5/6

Prvo da razjasnimo neke podatke. Podaci za polarizaciju (Polarisation) i FEC su jasni. Kod mnogih risivera se protok simbola unosi u hiljaditim vrednostima, dakle tu se unosi 22000. Ovaj podatak je uneo dosta zabune kod gledalaca. Mnogi su unosili vrijednost 22. RTS je objavio podatak kao 22 Msym/s, a ovaj M znači 3 nule onda treba, dakle, unositi 22000. Frekvenciju (Frequency) sa decimalnim ciframa je kod mnogih risivera nemoguće uneti, pa je onda dovoljno da se unese celi broj 11023. Sada je za mnoge od vas najbitnije kako da efikasno i brzo pronađete položaj vašeg tanjira koji odgovara poziciji Astra satelita.

Šta znači 19,2° East?

Do sada ste RTS gledali preko satelita Hotbird, a on je imao poziciju 13° East (istočno). Dakle sada morate okretanjem vaše antene sa pozicije 13 ° East preći na poziciju 19,2°E . East znači istočno. Kao polazna tačka za određivanje položaja vašeg tanjira jeste pravac jug. Ako nemate kompas, vi otprilike u vašoj kući ili stanu znate koji je pravac juga. Stanite iza tanjira, malo se udesno pomerite i licem gledajte prema jugu. Ako biste stajali u tom stavu i ako bi neko komandovao okret na levo, to znači da se vaše telo okrenulo tačno u pravcu istoka, tj. od pravca juga do pravca istoka napravili ste pravi ugao od 90 ° (stepeni). Dakle, sada gledate u pravcu istoka. Vratite se u prvobitni položaj i gledajte ponovo u pravcu juga.

Ponovimo još jednom, između pravaca jug i istok imamo ukupno 90°. Negde na sredini između pravaca jug i istok, ugao iznosi 45°.Ako to opet prepolovimo već imamo vrednost od 22,5°. Još samo malo manje od toga i eto nas do vrednosti 19,2° East, a to je pravac koji nama treba. Da se ne biste mučili sa ovom vežbom, vi sada sigurno znate da je vaš tanjir na poziciji 13° East (istočno). To je pozicija za vaš sadašnji satelit Hotbird. Dakle, vaš tanjir morate polako okretati nalevo za samo par centimetara da bi postigli poziciju Astra satelita. Ali o ovome još jednom u trećem koraku. Ovim ste izvršili sve pripreme, na anteni olabavili šrafove i snabdeli se potrebnim teoretskim znanjem, kako biste razumeli šta treba tačno raditi u vezi sa traženjem pozicije satelita Astra.

Unos podataka u risiver

„S obzirom na to da postoje na stotine marki risivera nemoguće je dati uputstvo za sve te risivere, ali se kod svih moraju unijeti svi podaci koje smo vam naveli u koraku 1. Najbolji je primer da vam objasnim kako sam to ja radio na mom digitalnom risiveru. Taj risiver ima dosta skromne karakteristike, kupljen je skoro pre 15 godina, nikada ga nisam ni menjao, jer zadovoljava sve funkcije koje su potrebne. Ako vi imate risiver novije produkcije, utoliko bolje, ali ako sam ja sve mogao pripremiti sa ovim starim risiverom, onda možete i vi sigurno sa vašim novijim risiverom", ističe inženjer Slobodan Aćimović.

- Uzmite daljinski od risvera (ne daljinski od TV) i pritisnite dugme MENU

- Izaberite INSTALLATION (Instalacija) zatim pritisnite dugme OK

- Izaberite SERVICE SEARCHING (Traženje servisa) zatim pritisnite dugme OK

- Unesite PIN Code. Zavisi od risivera, kod inž. Aćimovića je to 0000 (4 nule), možda nije potrebno, zatim pritisnite dugme OK

- Izaberite ANTENA SETTING (Podešavanje antene) zatim pritisnite dugme OK

- Horizontalnom strelicom promenite naziv satelita Hotbird u satelit Astra, zatim pritisnite dugme OK

- Izaberite MANUAL SEARCH (Manuelno traženje)

Unesite ove vrednosti:

Frequency: 11023 zatim dugme strelica na dole

Polarisation: Horizontal (H) zatim dugme strelica na dole

Symbol rate: 22000 zatim dugme strelica na dole

FEC: 5/6

Pažnja, sada dalje ništa više ne radite sa vašim daljinskim upravljačem. Uglavnom možete samo primetiti da na vašem ekranu postoji jedna horizonatalna linija koja je sigurno crne boje, to znači da za ove nove unesene podatke nemate signal satelita Astra.

Okretanje antene (tanjira) u odgovarajuću poziciju, tj. pronalazak pozicije RTS-a na satelitu Astra

"Za ovaj deo posla potrebne su dve osobe. Zavisno od rastojanjaa između vašeg TV aparata i vaše antene, možete komunicirati normalno ako niste puno udaljeni, ali ako je neko na krovu a vi u sobi gde vam je smešten vaš TV aparat onda koristite mobilne telefone", savetuje inženjer Aćimović.

Dakle, nakon unesenih podataka navedenih u drugom koraku na ekranu vašeg TV aparata postoji jedna horizontalna linija koja je sigurno crne boje, to znači da za ove nove unesene podatke nemate signal satelita Astre. Sada nastupa osoba koja treba da počne okretati tanjir polako tj. postepeno, pažljivo nalevo. Ta osoba vam mora javiti da počinje sa okretanjem. Pratite šta se dešava na ekranu. Čim se pojavi umesto crne linije do kraja ispunjena zelena linija brzo javite pomoćniku da zaustavi okretanje. Tu mogu biti razne situacije, da ste vi kasnili ili vaš pomoćnik nije brzo reagovao, ali pri pojavi zelene linije malo nalevo ili nadesno da bi cela linija bila zelena, vi ste u stvari pronašli poziciju Astra satelita. Sada će risiver sam početi pretraživanje svih TV i radio-stanica koje se nalaze na Astra satelitu. Kod nekih risivera morate ovo pretraživanje aktivirati tako što ćete pritisnuti dugme OK. Čekajte desetak, 15 ili 20 minuta (zavisno od vašeg risivera) dok risiver ne obavi ovaj posao.

Memorisanje pronađenih podataka sa Astre u risiver

Kada je risiver završio posao u trećem koraku na dobijenu poruku pritisnite dugme OK kako bi se izvršilo memorisanje svih podataka.

Sortiranje TV i radio-stanica

Ukoliko vam je RTS prilikom podešavanja podataka za novi satelit Astra ostao na rednom broju 1, onda je za vas ovaj korak završen i možete preći na korak broj šest. Ali ako se na primer desi da je RTS prilikom podešavanja podataka za novi satelit ASTRA, dobio neki drugi redni broj, a vi ste se navikli da je RTS zauzimao redni broj 1 onda morate obaviti još jednu malu korekciju tj. sortiranje. Uzmimo jedan primer: Kod vas je RTS dobio na primer redni broj 23. Dakle RTS želite da prebacite sa rednog broja 23 na redni broj 1. Evo postupka:

- Uzmite daljinski od risvera (ne daljinski od TV) i pritisnite dugme MENU

- Izaberite INSTALLATION (Instalacija) zatim pritisnite dugme OK

- Izaberite SERVICE ORGANIZING (Organizacija servisa) zatim pritisnite dugme OK

- Unesite PIN Code. (na risiveru inž. Aćimovića je to 0000 (4 nule), a možda nije potrebno, zatim pritisnite dugme OK)

- Izaberite ORGANIZE TV SERVICES (Organizacija TV servisa) zatim pritisnite dugme OK

- Izaberite ORGANIZE ALL SERVICES (Organizacija svih servisa) zatim pritisnite dugme OK

- Vertikalnom strelicom dođite do broja 23

- Pogledajte na ekranu legendu prema kojoj se (zavisi od risivera) dugme zelene boje na daljinskom vašeg risivera koristi za pomeranje stanice sa jedne pozicije na željenu poziciju. Dakle sada kada vam je RTS izabran na poziciji 23 pritisnite zeleno dugme. Tada ćete primetiti pored naziva RTS jednu malu ikonu u obliku dve strelice (sa pravcem gore i dole). To znači da je stanica RTS-a spremna za pomeranje. Pošto se broj 1 nalazi iznad broja 23 vi treba 22 ili 23 puta pritisnutie dugme vertikalne strelice na gore čime ćete RTS pomerati prema rednom broju 1. Kada je RTS zauzeo redni broj 1 pritisnite dugme OK. Ovim je sortiranje završeno.

Početak gledanja RTS-a na novom kanalu ASTRA satelita

Pritisnite dugme Exit (zavisi od risivera) više puta da biste izašli iz menija. Čim ste izašli iz menija kakvo divno iznenađenje: Na vašem ekranu vidite sliku RTS kanala. Srećno i uživajte, poručuje inž. Aćimović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво