Procedura uvoza automobila iz SAD

Odgovor na pitanje koje je u redakciju stiglo iz Pitsburga u Pensilvaniji,a odnosi se na komlikovanu carinsku proceduru prilikom uvoza automobila iz SAD...

Kakva je procedura za uvoz automobila iz Sjedinjenih Američkih Država? Na osnovu kojih cena se formiraju carinske dažbine? Da li se, i u kojoj fazi plaća porez?

Domaća i strana lica mogu da uvezu vozilo u Republiku Srbiju ukoliko ono ispunjava norme Euro 3 standarda. Uvidom u dokumentaciju, nadležna carinarnica koja sprovodi postupak sravnjuje vozilo, vrši identifikaciju tog vozila i utvrđuje carinsku vrednost na osnovu koje se plaća carina, 12,5% i porez na dodatu vrednost 18%. Što se tiče uvoza motornih vozila sa američkog tržišta, to vozilo mora da ispunjava određene kriterijume, to jest Euro 3 standard. Ukoliko takvo vozilo poseduje dokumentaciju tzv. sertifikat o usaglašenosti (certificate of conformity), kojim se dokazuje da vozilo ispunjava taj standard onda se to vozilo može uvesti. Međutim, ukoliko stranka ne poseduje takav dokument, može se obratiti Institutu za standardizaciju Republike Srbije koji će utvrditi da li vozilo ispunjava standarde Euro 3 i ukoliko ih ispunjava, tada se može pristupiti carinjenju takvog vozila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво