Koliko nas ima u dijaspori?

Odgovor na pitanje Staniše Antića da li je i na koji način moguć popis Srba u rasejanju?

Kada će se konačno izvršiti popis nas koji smo izvan Srbije kako bi se znalo koliko građana Srbije živi u rasejanju? Zašto se vlast u Srbiji boji da organizuje registraciju građana u spiskove za glasanje po klubovima. Nisu konzulati svima dostupni, da ne izgubimo radni dan kako bi se registrovali, a želimo da glasamo.

Staniša Antić

Odgovor smo potražili u Ministartvu za dijasporu:

Poštovani,

Popis naše dijaspore je veoma veliki i skup posao koji zahteva angažovanje i koordinaciju mnogih institucija u zemlji i inostranstvu. Popis bi se odvijao u nekoliko faza.U prvoj treba da se konstituiše Odbor za popis i istraživačko - promotivni tim, u koje treba da uđu predstavnici Ministarstva za dijasporu, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, Zavoda za statistiku Srbije, srpskih organizacija u rasejanju, najznačajnijih srpskih medija u dijaspori i matici, kao i diplomatski predstavnici najvećih domicilnih država srpskog iseljeništva, eksperti za srpsku dijasporu iz inostranstva i matice, stručnjaci za statistiku i popisnu metodologiju u Srbiji i inostranstvu.

Druga faza podrazumeva da Odbor formuliše politiku popisa i istraživanja, da obezbedi sredstva za finansiranje projekta po fazama, te da se medijski propagira popis, da istraživačko- propagandni tim napravi detaljan plan popisa, predlog mreže za elektronsku podršku i da se formira posebna ekipa istraživača i to u najvećim zemljama migracije i iseljeništva.

Treća faza podrazumeva obavljanje faktičkog popisa, sređivanje, analizu i objavljivanje podataka.

Mi u Ministarstvu za dijasporu imamo svest o značaju popisa naše dijaspore i kada budu sazreli uslovi za to, uveren sam da ćemo pokrenuti ovaj projekat.

S poštovanjem,

Vukman Krivokuća,

pomoćnik ministra za dijasporu

Sektor za kulturnu, prosvetnu, naučnu i sportsku saradnju sa dijasporom

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво