Naše vozačke dozvole u Italiji

Međudržavni dogovor o priznavanju vozačkih dozvola između Srbije i Italije još uvek nije postignut. Za Italiju su još uvek potrebne međunarodne vozačke dozvole. Oni koji u ovoj zemlji borave duže od šest meseci u obavezi su da ponovo polažu vozački ispit.

Jasmina, gledateljka Satelitskog programa RTS-a iz Italije nedavno je postavila pitanje koje se ponavlja unazad dve do tri godine: „Kada će početi da važe naše vozačke dozvole u Italiji? Uz pitanje je stigla i napomena da nije jednostavno polagati ponovo vozački ispit u posle 15 godina i to u inostranstvu. Ranije smo odgovor tražili u nadležnim ministarstvima, kao i u odeljenju za međunarodnu saradnju AMSS-a. Isto smo ponovili i sada. Odgovor je, kao i pre dve godine, stigao iz AMSS-a.

„Naša vozačka dozvola ili naša međunarodna vozačka dozvola važi do 6 meseci. Posle toga treba da se povinujete propisima koji važe u tim zemljama, tj. da polažete vozački ispit i dobijete dozvolu zemlje u kojoj se nalazite. Pretpostavljamo da će se taj problem rešiti kada naša dozvola bude po propisima EU i da će to onda biti jedinstveni obrazac koji će važiti kako u zemljama Eu tako i u Srbiji", rekla je ranije Zorica Bilibajkić iz Auto - moto saveza Srbije i dodala da je na vlastima da taj problem u narednom periodu reše.

U međuvremenu smo saznali da novi obrazac vozačke dozvole iz Srbije može privremeno biti od koristi u nekim zemljama EU, ali ne i u Italiji.

„Po informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo taj dogovor sa Italijom još uvek nije postignut. Nije nam poznato kojom dinamikom se kreću dogovori, jer se oni dešavaju na nivou država. Dakle, za Italiju su još uvek neophodne međunarodne dozvole. U nekim zemljama EU, npr. u Austriji svi koji imaju novi obrazac naše vozačke dozvole mogu da voze bez međunarodne dozvole. Međutim, ukoliko je u pitanju duži boravak u zemljama EU, postupa se u skladu sa propisima svake pojedinačne zemlje, odnosno postoji obaveza da se naša nacionalna ili međunarodna dozvola zamene dozvolom predmetne zemlje po propisima koji su tamo na snazi", dodala je Zorica Bilibajkić.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво