Читај ми!

Dodik: Saradnja koja ohrabruje

Položaj Srba i srpskih zajednica u rasejanju, umnogome zavisi od saradnje zemlje u kojoj žive i Srbije, ali i Republike Srpske. Primer za to može se naći na relaciji Srbija-Srpska-Mađarska, o čemu je, između ostalog, za emisiju "Srpski ekran" iz Budimpešte, govorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Sa njim je razgovarala urednica "Srpskog ekrana", Snežana Milivojević. Emisiju "Srpski ekran" možete pogledati 16. decembra u 13.55 na RTS Svet.

Svedoci smo jačanju saradnje između Republike Srpske i Mađarske, na jednoj strani, ali i jačanju saradnje između Mađarske i Republike Srbije na svim nivoima, pa se postavlja pitanje šta to može nama u ovom delu Evrope da donese na regionalnom nivou ako pogledamo u budućnost?

"Mislim da je jedna sjajna ideja koju sam čuo od premijera Orbana, da se okupimo i da zajedno rešavamo ove probleme, da formalizujemo jednu energetsku solidarnu zajednicu, koju bi činila Mađarska, Srbija, Republika Srpska i drugi koji to hoće i da resurse koje imamo na raspolaganju stavimo u okvir toga. Naprosto, da pokušamo u toj solidarnosti da nađemo načina da idemo dalje.

Republika Srpska je jedna od retkih u regionu Balkana, koja ima nešto viška proizvedene električne energije. Mi proizvodimo oko 35 posto viška kada imamo pun pogon naših elektrana, tako da bismo mogli da ostavimo i Srbiji i Mađarskoj ako je to potrebno, a sa druge strane, mi putem lanaca snabdevanja Mađarske, Srbije možemo da koristimo i obezbeđujemo naftu i naftne derivate.

Mi nemamo gasovode da bismo bili zavisni od toga, ali imamo nameru da gradimo gasovod i da u tom pogledu izgradimo dve elektrane na gas u Republici Srpskoj, što smo dogovorili sa Gaspromom u Rusiji.

Međutim, ova situacija je to malo zaustavila, ali je zaustavila situaciju u BiH koja ne funkcioniše, i u kojoj, sve što se u Republici Srpskoj pokuša učiniti, pokuša dovesti u pitanje. Tako da je odlična ideja te vrste, a s druge strane veoma je svetao primer saradnje koju danas ima Srbija i Mađarska. Vidim da je to saradnja punog kapaciteta, punog razumevanja, a verujem da se i pozicija naše srpske zajednice u Mađarskoj bitno popravila i stavila poslednjih godina, za vreme Orbana, na pravo mesto, što ja kao lider Srba iz Republike Srpske apsolutno treba da zahvalim i samom Orbanu i Mađarskoj državi u celini. I to je dobar način koji ohrabruje svaku drugu saradnju", kaže Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво