Читај ми!

Od Surdulice do mistične Australije

Predstavljamo Sašu Jankovića, našeg kolegu novinara koji više od jedne decenije živi u Melburnu. Nedavno je boravio u Srbiji, a sa njim je razgovarala Mirjana Raičević Tasić.

Iz rodne Surdulice otišao je davno. Više od 15 godina živeo je u Beogradu gde je završio međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka.

Opredelio se odmah za novinarstvo i počeo da piše za mnoga srpska izdanja. Odluka 2009. godine da ode u svet, presudila je u korist Australije.

"Australiju nismo slučajno izabrali, nekako sam uvek voleo tu zemlju, za mene je uvek bila mistična, možda zbog te daljine. Imam dosta rođaka i prijatelja koji tamo žive, tako da sam puno znao o Australiji pre nego što sam se odlučio na taj korak. Moja tadašnja devojka i sadašnja žena Jelena i ja smo proveli neko vreme u Americi pre toga. Amerika nam se nije dopala do kraja iz nekih razloga i onda smo odlučili da se uputimo na sasvim drugi kraj sveta", kaže Saša.

Rad u Srpskom glasu obeležio je njegov početak života u Melburnu. U tom popularnom i tradicionalnom listu srspke dijaspore kolumnista je godinama, a nedavno je objavljen i njegov jubilarni, stoti tekst.

"Imao sam sreće da se tamo zaposlim, to je bio moj prvi posao u Australiji, i tada sam obavljao funkciju urednika za Australiju neko vreme. Jako je bitan Srpski glas za dijasporu. On je osnovan u vreme kada je bila potpuna blokada informacija. Devedesetih godina prošlog veka i kada Srbi nisu mogli da dođu do pravih vesti koje se dešavaju u otadžbini. Tada je Srpski glas odigrao ključnu ulogu i vreme je pokazalo, nedavno smo proslavili jubilej Srpskog glasa", kaže Saša.

Gledaoci su ga upamtili i po maratonskim javljanjima, odnosno uključenjima sa lica mesta u januaru ove godine, neposredno pred početak Australijan opena, povodom slučaja Novak Đoković koji je bio u fokusu svetskog sportskog informisanja.

Kako je biti u ulozi, čini mi se, jedinog srpskog novinara koji je izveštavao u toj veoma delikatnoj situaciji?

"Bilo je jako napeto, emotivno vrlo iscrpljujuće za njega, pokušavao sam da na sve načine budem profesionalan, da zadržim taj duh i da gledaoce obaveštavam koliko god je moguće neutralnog ugla. Ali, bilo je to vrlo teško, jer tu nije bilo nimalo sporta, sve je to bila politika, i kao što znamo, neke druge stvari su se dešavale iza zavese. Međutim, stvari su se u međuvremenu promenile, i biće to brzo zaboravljeno čim Novak ponovo podigne trofej", kaže Saša Janković za RTS.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара